Франция ще върне посланика си във Вашингтон, след разговора на Байдън с Макрон

Франция ще върне посланика си във Вашингтон, след разговора на Байдън с Макрон
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    24.09.2021
  • Сподели:

Френският посланик в САЩ ще се върне във Вашингтон следващата седмица, обяви президентът Еманюел Макрон след телефонен разговор с американския си колега Джо Байдън.


Байдън се обади в сряда на Макрон, за да обсъдят съобщението от миналата седмица за нов пакт за сигурност между САЩ, Великобритания и Австралия - което доведе до това, че Франция загуби, наред с други неща, договор за корабостроене на стойност милиарди долари.


„Той се съгласи, че ситуацията би имала полза от открити консултации между съюзниците по въпроси от стратегически интерес за Франция и нашите европейски партньори", се казва в съвместно изявление, публикувано както от Белия дом, така и от Елисейския дворец. "Байдън предаде своя постоянен ангажимент за подобни консултации. Двамата президенти ще се срещнат в края на октомври в Европа, за да постигнат споделени разбирания и да запазят инерцията в този процес", се казва в изявлението.


„Френският посланик - призован в Париж за консултации в петък - ще се върне следващата седмица във Вашингтон, където ще започне интензивна работа с американските представители, според решението на Макрон", се казва в изявлението.


Според съвместното изявление „Байдън потвърждава стратегическото значение на ангажираността на Франция и Европа в Индо-Тихоокеанския регион и също признава значението на по-силна и по-способна европейска отбрана, която допринася положително за трансатлантическата и глобалната сигурност и се допълва към НАТО."


Париж призова за преразглеждане на „концепцията за съюзи", след като Франция беше напълно и неочаквано изненадана от съобщението от миналата седмица. Първият голям проект на AUKUS е да предостави на Австралия подводници с ядрен двигател, като Канбера анулира договора с френски корабостроител за дузина конвенционални подводници, първоначално подписан през 2016 г.


Изказвайки се в Ню Йорк в понеделник, френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан определи съобщението като нещо повече от просто нарушение на договор за оръжие, „нарушение на доверието между съюзниците" и призова за „сериозно обмисляне сред европейците върху концепцията, която имаме за съюзи и партньорства. "


Министърът на отбраната Флорънс Парли каза пред френския Сенат в сряда, че „Франция възнамерява да напомни на САЩ, че целта на НАТО е трансатлантическата сигурност, а не конфронтация с Китай. Франция и Германия сега работят за преразглеждане на стратегическата концепция на алианса до срещата на върха през 2022 г. в Мадрид. Да бъдеш съюзник не означава да бъдеш заложник на интересите на друг", добави тя пред сенаторите..

Станете почитател на Класа