Русия произнесе присъдата на властите в Украйна

Русия произнесе присъдата на властите в Украйна
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.10.2021
  • Сподели:

„Козата и вълкът се надпреварваха, от козата остана само кожата“. С тази украинска поговорка Дмитрий Медведев описа настоящата ситуация в отношенията между Русия и Украйна, като нарече преговорите с киевските власти безсмислени. Негова статия предхожда посещението в Москва на заместник -началника на Държавния департамент Виктория Нюланд, един от символите на преврата в Украйна през 2014 г. Как би трябвало Киев да разбере подобна стъпка на Медведев и какво може да очаква Русия от преговорите с Нюланд?

 

 

Вчера стана известно, че заместник -държавният секретар на САЩ Виктория Нюланд ще замине за Москва на 11 октомври. Както е посочено в Държавния департамент, в Русия Нюланд „ще се срещне с високопоставени служители и други събеседници“. Предвижда се да бъдат разгледани „редица двустранни, регионални и глобални въпроси“, а основната тема на разговорите е „стабилни и предвидими отношения“.

 

Предполага се, че на 12 октомври Нюланд ще се срещне със заместник-външния министър на Русия Сергей Рябков, а на 13 октомври - с Дмитрий Козак, заместник -началник на кабинета на администрацията на президента на Русия, който отговаря за украинската посока в Кремъл.

 

По -рано възникнаха проблеми с посещението на Нюланд в Русия - в резултат на отговора на Москва за санкциите на Вашингтон заместник-ръководителят на Държавния департамент попадна в черния списък на Русия. Така че през 2019 г. като частно лице тя не успя да присъства на международна конференция, проведена в Москва.

 

Известно е, че в замяна на посещение в Москва от представител на американското външно министерство, някои руснаци са изключени от списъка на санкциите на САЩ, заяви говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

 

Прави впечатление, че в понеделник вечерта - когато самолетът на Нюланд вече беше във въздуха - вестник „Комерсант“ публикува статия от заместник-ръководителя на Съвета за сигурност на Руската федерация Дмитрий Медведев, в която той изрази увереност, че преговорите с настоящото ръководство на Украйна е безсмислена, тъй като „това са невежи и ненужни хора, които постоянно променят позицията си“.

 

„Така разбират изкуството на дипломацията. Домашно отглеждани Талейрановци. Те подписват Минските споразумения, договарят се в Нормандския формат и след това - след вътрешните сътресения в Радата, на площада или „Централния офис“ отвъд океана - обръщат позицията си в съвсем друга посока “, отбелязва той.

 

„Как можете да преговаряте и да преговаряте с тях в такава ситуация? Няма начин. За нас няма смисъл да се занимаваме с васалите. Делото трябва да се обсъжда с владетеля “, заяви Медведев. Любопитно е също, че статията е озаглавена с украинската поговорка „Козата и вълкът се надпреварваха, от козата остана само кожата“, която едва ли се нуждае от тълкуване и според експертите звучи като присъда на настоящите власти в Киев. Кремъл вече подкрепи позицията на Медведев.

 

"Сега Русия ще говори за Украйна само със САЩ, тъй като не разглежда Киев като партньор за преговори", каза киевският политолог Константин Бондаренко пред вестник „Статията на Медведев ясно очерта позицията на Москва за преговори в навечерието на визитата на Нюланд. Интересно е, че експерти и политолози говорят за това от дълго време, а сега Медведев писа открито за това “, обясни той.

 

В същото време, според него, украинските власти едва ли ще последват официален отговор на Медведев, точно както няма отговор на публикацията на руския президент Владимир Путин за единството на руснаци и украинци. „Мисля, че украинското ръководство ще вземе предвид позицията на Москва, но няма да отговори официално. Но може би в Киев те ще характеризират шумно статията на Медведев като „зверската усмивка на руския империализъм“, смята той.

 

В същото време пристигането на Нюланд в Русия може да бъде описано по следния начин: „Москва отказа да води диалог с настоящите власти на Украйна и ѝ позволи да опита вместо Киев“, е съгласен политологът-американист Дмитрий Дробницки. „Основният момент от съгласието на Москва за посещението на Нюланд е да потвърди, че Русия не отказва контакти със САЩ. Руските власти изглежда казват: ако САЩ имат искане за общуване, тогава да общуване “, обясни експертът.

 

Събеседникът призна, че по време на преговорите страните ще засегнат въпросите от Минските споразумения. „Нюланд обаче няма натиска тази тема поради неудобна позиция за Запада, тъй като Киев официално не е обявил оттеглянето си от споразуменията за Донбас“, каза анализаторът.

 

Освен това Нюланд се интересува лично от посещение в Москва. „В администрацията на Обама нейното влияние е отслабнало много, въпреки че преди това тя контролираше цялата югоизточна посока на политиката на САЩ. Сега тя иска да разбере какви са границите на нейната власт в администрацията на Байдън. Реалността обаче е, че администрацията на САЩ се състои от четири клана, чиито представители правят противоречиви изявления. И Байдън е само въплъщение на тази синтетична коалиция “, добавя източникът.

 

„Москва също се интересува от разбирането към коя група на влияние принадлежи Нюланд. В същото време, точно поради разединението в Белия дом, администрацията на Байдън не може да премести отношенията с Русия към конструктивна. Затова сега Москва просто събира информация, обобщава и сравнява изявленията на представители на различни кланове в администрацията на президента на САЩ “, обясни политологът.

 

В същото време един от факторите, които провокираха Медведев да публикува тази статия, беше „поредната арогантност на украинския президент, която се прояви в ново заблуждаващо обвинение срещу шефа на политическия съвет на украинската партия „Опозиционна платформа - За живот” Виктор Медведчук, смята киевският политолог Михаил Погребински. „Мисля, че отчасти след това Кремъл реши открито и откровено да обясни на Зеленски и неговият екип какво представляват“, смята Погребински.

 

Също така статията може да бъде един вид предупреждение за г-жа Нюланд в случай, че „ако тя започне да убеждава руското ръководство в необходимостта да направи някои отстъпки на Киев“. „Тя е опитен служител, изпълнява държавна мисия, въпреки цялата си омраза към Русия. А мисията очевидно е желанието на Вашингтон да намери подходящ формат за отношения с Москва, който да му позволи спокойно да се справи с Китай. Днес това е основният приоритет на САЩ във външнополитическата програма “, каза Погребински.

 

„Ако тя не предложи на Москва нещо необичайно - например готовност да окаже натиск върху Зеленски и да го принуди да изпълни определени условия в замяна на прагматична позиция на Русия по чувствителни за Съединените щати въпроси, тогава човек едва ли може да очаква някакви положителни резултати от пътуването й. ”, смята експертът.

 

В същото време директорът на Центъра за актуална политика Алексей Чеснаков прогнозира, че посещението на Нюланд в Москва едва ли ще доведе до положителни промени в Украйна, тъй като Киев е доказал неспособността си да води преговори.

 

Според него инициативите на Нюланд, каквито и да са те, трябва да бъдат взети под внимание от Москва, тъй като това са предложения от името на сюзерена. „Но е малко вероятно всички те да се третират като реализуеми, тъй като днес украинското правителство не просто е неспособно да води преговори и не просто да изпълнява заповедите на господаря - това е безпредметно. Сега Киев дори не носи отговорност за изпълнението на поръчките, които идват от Вашингтон “, добави анализаторът.

 

Събеседникът подчерта, че сегашното украинско правителство не е в състояние да премине към конструктивна програма, която да доведе до по-добри отношения между страните. „Напротив, Украйна ще затегне реториката си и ще доведе до пълномащабна дипломатическа и информационна война срещу Русия, независимо кой ги поръчва от Вашингтон. Необходимо е да се изхожда от факта, че украинското правителство на на Зеленски е дълбоко провинциално, некомпетентно и безотговорно “, заяви експертът.

 

В тази връзка той счита за важно да се публикува статия от заместник -ръководителя на Съвета за сигурност на Руската федерация. „Статията на Медведев, публикувана в навечерието на посещението на Нюланд, е особено важна: тя ясно улавя идеята на руското правителство и още по-широко на руския елит за това как да се занимават с Украйна и с настоящото украинско ръководство “, Каза Чеснаков.

 

Но какво да се правите в ситуация, когато в Украйна няма с кого да говори, а Киев не иска да изпълнява инструкциите на Вашингтон? "Нищо. Изчакайте появата на здравомислещо ръководство в Украйна, което е насочено не към тотална конфронтация с Русия на ръба на войната, не към организиране на глупави „кримски платформи“, създадени да заблудят населението на страната и да пъчат мускули преди изборите, но при изграждане на равни и взаимноизгодни отношения с Русия. Само с такова ръководство на Украйна си струва да се справим. Русия знае как да чака. Ние сме търпеливи хора “, отговаря Дмитрий Медведев.

 

 

Алексей Нечаев, елена Лексина, Рафаел Фахрутдинов, Превод: В. Сергеев

Станете почитател на Класа