Най-после свобода в Сидни. Но не за всички.

Най-после свобода в Сидни. Но не за всички.
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    13.10.2021
  • Сподели:

Най-после свобода: след 106 дни тежък локдаун Сидни и цял Нов Южен Уелс могат да си отдъхнат. Но новата свобода не важи за всички, а само за ваксинираните. Ето на какво могат да се радват те:

 

 

 

Австралийската стратегия в борбата срещу пандемията дълго време беше модел за подражание. Но силно заразната мутация Делта нанесе доста щети на бляскавата австралийска статистика. Най-тежко засегнат беше щатът Нов Южен Уелс на Източното крайбрежие - а с това и метрополията Сидни. Те дълго време "боледуваха" тежко - често там регистрираха по над 1500 новозаразени дневно.

 

"Трябва да се научим да живеем с вируса"

 

Затова властите предприеха драстични мерки: в края на юни общественият живот в Сидни и в целия щат на практика спря. Заради коронавируса гражданите имаха право да напускат домовете си само в изключителни случаи, при това без да се отдалечават на повече от 5 километра.

 

Премиерът на Нов Южен Уелс Доминик Пиротет

 

Все повече хора обаче се ваксинират, тъй че броят на новите зарази в щата вече спада: вчера бяха регистрирани само 496 нови случаи. Миналата седмица над 70% от хората там вече са били имунизирани с две дози ваксина, тъй че днес, след 106 дни локдаун, ограниченията бързо започват да отпадат. Нов Южен Уелс се справя с ваксинирането най-добре в цяла Австралия. Делът на ваксинираните за цялата страна е около 62%.

 

Отново на свобода в Сидни

 

Вдигането на ограниченията беше посрещнато от медиите с възторжени възгласи. Някои заговориха за "Деня на свободата!". Само че нововъведените свободи се отнасят единствено до хората с пълна имунизация. "Ние ще изведем страната от тази пандемия", заяви премиерът на щата Доминик Пиротет. Той обаче уточни, че по този път ще има и препятствия: "Трябва да се научим да живеем с вируса".

 

Как изглеждат новите облекчения?

 

В Сидни, както и в целия щат Нов Южен Уелс ваксинираните отново ще могат да се събират на открито на групи до 30 души. В затворени помещения заедно могат да се събират до 10 души. Магазините, ресторантите и фризьорските салони отново отварят, но със задължително спазване на правилата за хигиена и дистанция. Същото важи още за музеите, кината и фитнесите. В стадионите и зоологическите градини засега могат да влизат максимум по 5000 души едновременно.

 

Пред много магазини начаса се образуваха големи опашки. И интересът към фитнесите е голям. "Всички курсове при нас днес бяха запълнени до последното място", казва собственичка на фитнес-студио в Сидни пред телевизионния канал ABC. Фризьорите в града също не могат да смогнат - твърде много хора искат още в първия ден след локдауна да освежат прическата си. Пиротет също веднага отиде да се подстриже, а после реши да прескочи и до кръчмата. "Това е велик ден за нашия щат!", възкликна премиерът. И добави, че след "100 дни кръв, пот и липса на бира" сега хората са заслужили да си отдъхнат.

 

От 25 октомври отварят врати и училищата в Нов Южен Уелс, а следващите облекчения ще бъдат въведени, когато се ваксинират над 80% от жителите на щата. За разлика от това оптимистично развитие, съседният щат Виктория, където се намира милионният град Мелбърн, все още се бори срещу мощната инфекциозна вълна.

 

Общият брой на инфекциите в 25-милионна Австралия от началото на пандемията е 127 000. Досега около 1430 души са починали от Ковид-19.

Станете почитател на Класа