Airbus тества дрон, способен да остане във въздуха 18 последователни дни

Airbus тества дрон, способен да остане във въздуха 18 последователни дни
  • Публикация:  Ш.Меламед
  • Дата:  
    13.10.2021
  • Сподели:

Airbus успешно завърши два летателни теста, всеки с продължителност 18 дни, на своя дрон Zephyr, който работи на слънчеви батерии и може да прекара до няколко месеца в стратосферата, се казва в съобщение на компанията.


Авиационният гигант предполага, че новата разработка може да се използва за осигуряване на интернет връзка на хора по целия свят, както и за военни цели. Освен това Zephyr предлага богат потенциал за революция в управлението на бедствия, включително наблюдение на разпространението на горски пожари или разливи на петрол.


Според компанията, в бъдеще Zephyr ще може да остане до шест месеца във въздуха.


"Нашите батерии работят наистина много добре. Сега със сигурност ще достигнем три месеца и бих казал, че за този летателен апарат няма да е проблем да остане във въздуха шест месеца", каза Яна Розенман, директор на Безпилотни системи на Airbus, информира Sky News.


Дронът Zephyr има размах на крилата 28 метра. Цялата горна част на фюзелажа му е покрита със слънчеви панели. Дронът има експлоатационен таван до 21 300 метра и може да превозва полезен товар с тегло до пет килограма.


Airbus казва, че със способността си да остане в стратосферата в продължение на месеци, Zephyr ще донесе нови възможности за глобална мрежова свързаност и проследяване, за търговски и военни клиенти в най-откъснатите части на света.


Американската фирма също разкри, че вече е подписала предварителни споразумения с Министерството на отбраната на Обединеното кралство, за да предостави тези самолети.

Станете почитател на Класа