Русия нанесе удари на възмездието по Киев и Одеса: ПВО на НАТО е опозорена

Русия нанесе удари на възмездието по Киев и Одеса: ПВО на НАТО е опозорена
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    24.11.2022
  • Сподели:

Русия нанесе нов масиран удар по военните и енергийните съоръжения на Украйна

 

Сутринта на 23 ноември ВВС, позовавайки се на британското разузнаване, докладва възхитено: „Русия е използвала почти всички ирански дронове“.

Не е известно дали руските генерали четат британската преса на закуска. Може би само на обяд? Защото точно следобед беше обявена въздушна тревога в цяла Украйна.

Ракетите полетяха отново, както не се уморява да казва говорителят на Министерството на отбраната на РФ Игор Конашенков, „по военната и свързаната с нея критична инфраструктура“ на противника.

Украинските социални мрежи първо се напълниха с кадри на "калибри", летящи през дъжда и мъглата. И малко по-късно - снимки на стълбове от дим и огън.

 

 

Информационната агенция УНИАН (одиозната рожба на украинския олигарх Коломойски) весело „издаде“: „В района на Киев се включи противовъздушната отбрана. Насамсите и ириските вече разбиват ракетите на „руснята“!“ Nasams са противовъздушни системи, изпратени от Съединените щати, докато ИРИС са системи, изпратени от Германия и Испания.

Половин час по-късно, от същия УНИАН се разнесе вик: „Колко още удари са необходими, за да имаме достатъчно ПВО и авиация?!”

С ПВО на НАТО наистина се получи некрасиво. В предградията на Киев е отбелязано попадение в жилищна сграда. Както всички вече знаят, дори и жителите на Киев, руските ракети не се целят в жилищни сгради и не ги удрят. Но системите за противовъздушна отбрана, които украинските войски по някаква причина поставят в и край жилищни сгради, не за първи път улучват високите сгради.

А ето и първите резултати от масовата атака.

Затъмнение (спиране на електрозахранването) в градовете:

Киев,

Днепропетровск,

Житомир,

Запорожие,

Кривой Рог,

Полтава,

Николаев,

Одеса,

Ровно,

Суми,

Хмелницки,

Харков,

Луцк,

Черкаси,

Чернигов.

Прекъснато е водоснабдяването в градовете:

Киев,

Днепропетровск,

Николаев,

Одеса,

Суми.

Има вероятност списъкът да се разшири.

Припомняме, че това е вече третият масиран „ответен удар“ срещу инфраструктурата на Украйна. Първият беше след терористичната атака на Кримския мост. Вторият - след атаката на Черноморския флот и Севастопол от украински и британски морски и въздушни безпилотни апарати, които използваха "зърнения коридор" за тази цел.

В навечерието преди удара, на 23 ноември, украински дронове атакуваха Севастопол и Балаклава. Всички дронове бяха свалени.

В същото време атаките срещу украинската инфраструктура според експертите имат „кумулативен“ характер. Последствията от всеки следващ удар са все по-разрушителни за военните комуникации, енергийната система и транспорта на Украйна. Въпреки че това се постига с по-малък брой ракети и дронове-камикадзе. Все повече елементи на ТЕЦ и тяговите подстанции излизат от строя. Все по-трудно става да ги поправят. А и няма с какво.

Украинските политици викат все по-силно към НАТО: дайте ни още повече системи за противовъздушна отбрана. НАТО щедро дава. Но вече се и замислят - щом западните противовъздушни системи са безсилни пред руските ракети и дронове, може би не трябва да се излагаме? Тогава никой няма да ги купи на международния пазар.

 

 

Иван Грачев, Превод: ЕС, Поглед.инфо

Станете почитател на Класа