В САЩ назоваха ключовата уязвимост за ​​Украйна 

В САЩ назоваха ключовата уязвимост за ​​Украйна 
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    24.11.2022
  • Сподели:

FP: Зависимостта на Украйна от Starlink представлява заплаха за Киев

Прекомерната зависимост на Киев от Starlink на американския милиардер Илон Мъск може да представлява заплаха за страната, пише колумнистът Риши Айенгар в статия за Foreign Policy.

 

В САЩ назоваха ключовата уязвимост за ​​Украйна 

 

 

Авторът на публикацията отбелязва, че функционирането на сателитната мрежа в Украйна зависи от външно и нестабилно финансиране.

«Нашето правителство успя да работи, защото Starlink беше над главата ми. Това беше повратна точка в нашето оцеляване», цитира той думите на украинския вицепремиер Олга Стефанишина.

Наблюдателят припомня, че работата на Starlink не е предоставена напълно безплатно и е частично платена от САЩ, Великобритания и Полша. Това е изпълнено със сериозна опасност, тъй като през октомври вече имаше случай, когато 1300 терминала на Starlink бяха изключени поради липса на финансиране.

Айенгар подчертава, че оттогава администрацията на украинския президент Владимир Зеленски търси алтернативи в случай, че Мъск откаже да финансира Starlink, а Вашингтон се опитва да разработи план за улесняване на предоставянето на подобни услуги в бъдеще.

Starlink е сателитна мрежа от ново поколение, предназначена да осигури широколентов достъп до интернет по целия свят. SpaceX изведе в орбита повече от 2300 сателита. Въоръжените сили на Украйна използват услугата от самото начало на спецоперацията.

Съединените щати и техните съюзници в НАТО продължават да изпращат оръжия в Украйна. Москва многократно подчертава, че доставките на западна военна техника само удължават конфликта, а транспортирането на чужди оръжия се превръща в законна цел за руската армия.

 

 

ПП

Станете почитател на Класа