Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на Владимир Путин

Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на Владимир Путин
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.03.2023
  • Сподели:

Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест на руския президент Владимир Путин заради депортация на деца от окупираните от Русия украински територии и прехвърлянето им в Русия, става ясно от съобщение на сайта на институцията. Това се определя като военно престъпление от Съда. Депортациите на украински граждани на територията на Русия се извършват поне от 24 февруари 2022 година.

 

 

Има основания да се смята, че Путин носи лична наказателна отговорност за престъпленията, включително, че не е упражнил контрол над цивилни и военни и е позволил изпълнението на тези престъпления, посочват оттам.

Заповед за арест заради депортацията на украинските деца е издадена и за Мария Лвова-Белова, която е комисар по правата на децата в кабинета на президента на Руската федерация. Тя е извършител на тези нарушения пряко, отбелязват от Съда.

Заповедите са издадени по молба на прокуратурата от 22 февруари 2023 година. По принцип те са секретни, за да бъдат защитени жертвите и свидетелите, но в случая Съдът прецени, че с оповестяването им може да допринесе за предотвратяването на извършването на нови престъпления.

Москва не признава юрисдикцията на Международния наказателен съд. Издадените заповеди за арест обаче означават, че двамата могат да бъдат арестувани при влизането във всяка една държава, която признава Римския статут - общо 123. Сред държавите, които отказват да го ратифицират, са Русия, САЩ, Китай, Израел, Индия и Судан. Арестът по заповед на този съд се смята за нарушение на конституционните права на гражданите, пояснява Bloomberg.

Съдът не разглежда делата си в отсъствието на подсъдимите, затова е и много малко вероятно тази заповед да доведе до нещо, допълва още агенцията.

Според ръководителя на кабинета на украинския президент Андрий Ермак Русия e депортирала 16 хил. деца от окупираните територии. Досега са върнати 308. Това е много труден процес, но ние продължаваме, написа той в своя канал в Telegram. В своето вечерно обръщение украинският президент Володимир Зеленски нарече решението "историческо" и първа стъпка към търсенето на отговорност за руските престъпления в Украйна.

Русия не признава юрисдикцията на Международния наказателен съд и решението му е нищожно, коментира говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС. Той отказа коментар дали това решение ще ограничи пътуванията на руския президент в чужбина. 

* Информацията е допълнена с коментарите на Володимир Зеленски и Дмитирий Песков

Станете почитател на Класа