Сега или никога - как Европа ще подкрепи лятната офанзива на Украйна?

Сега или никога - как Европа ще подкрепи лятната офанзива на Украйна?
  • Публикация:  classa.bg***
  • Дата:  
    18.03.2023
  • Сподели:

Опасенията за бойния капацитет на украинската армия достигнаха най-високото политическо ниво в ЕС: начело с Естония няколко държави настояват за доставката на един милион артилерийски снаряда за Украйна до края на годината. Handelsblatt разполага с проект на заключенията за срещата на върха на ЕС през следващата седмица. 

В него Европейският съвет приветства „улесняването на незабавното предоставяне на боеприпаси на Украйна.

включително чрез съвместни обществени поръчки, с цел осигуряване на един милион артилерийски боеприпаси до края на 2023 г.".

Пасажът все още не е финализиран и формулировката все още може да се промени преди началото на срещата на върха следващия четвъртък. Освен балтийците и поляците, Финландия и Румъния също настояват за конкретно обещание за доставки. Франция е дала знак за подкрепа. Германия все още обмисля обещанието, но вече обеща да направи „незабавни" поръчки на боеприпаси за Украйна. 

Военната ситуация в Украйна и политическият контекст все повече тревожат брюкселските дипломати: ако Украйна не постигне пробив най-късно до лятото, може би никога няма да го направи, казват те. „Сега или никога", изразява се нееднозначно дипломат.

Чрез частична мобилизация Русия мобилизира допълнително 300 хил. войници, което стабилизира фронта. Сраженията в Източна Украйна струват скъпо и на двете воюващи страни. 

Недостигът на боеприпаси влошава ситуацията

Но докато Русия губи предимно новобранци, много опитни бойци падат и от украинска страна. В ЕС нарастват съмненията дали планираната през пролетта и лятото контраофанзива на Украйна може да се окаже достатъчно влиятелна, за да изтласка руснаците от окупираните територии.

Недостигът на боеприпаси изостря ситуацията: Украйна трябва да разпределя артилерийските снаряди, тъй като стреля с много повече, отколкото Европа и САЩ могат да произведат. В същото време запасите на западните армии са намалели драстично, така че и от техните запаси не може да се достави почти нищо.

Исканията за освобождаване на повече снаряди от съществуващите складове все по-често срещат съпротива в европейските и американските въоръжени сили. В Брюксел се говори за „огромен проблем".

Само преди няколко дни германският комисар по въпросите на отбраната Ева Хьогл (SPD) разкритикува отчасти „плачевното" състояние на Бундесвера и изтъкна „твърде мудната" система за снабдяване: „Всичко това отнема твърде много време", каза тя. 

Държавите от ЕС поглеждат и извън Европа

За да покрият нуждите на Украйна от боеприпаси, държавите от ЕС отдавна търсят възможности извън Европа, но и там срещат неохота. Южна Корея например разполага с големи запаси от снаряди от 155-милиметров калибър, от които Украйна се нуждае за своите оръдия, доставени от Запада. Но страната се колебае дали да ги предостави, не на последно място защото е заплашена от Северна Корея.

В Брюксел се разпространяват анализи, според които в момента Украйна изстрелва 110 хил. снаряда месечно, но за да успее в контраофанзивата, ще са ѝ необходими 300 хил. на месец. 

В допълнение към военната ситуация и политическата обстановка също става все по-трудна. В рамките на Републиканската партия в САЩ широката подкрепа за Украйна все по-често среща критики. 

 

Погребение на украински военен край Киев. Снимка: ЕРА

Погребение на украински военен край Киев. Снимка: ЕРА

 

Възможният кандидат за президент Рон ДеСантис, който се смята за кандидат с добри шансове, определи руската война срещу Украйна като „териториален спор", който не представлява „национален интерес" на САЩ. По този начин руското ръководство може да бъде насърчено да продължи войната въпреки големите загуби, за да бъде в благоприятна позиция след евентуална смяна на властта във Вашингтон.

„Предстоящата офанзива на Украйна е от решаващо значение", казва дипломат от ЕС. Провалът може да има драматични последици - не само за Украйна, но и за сигурността на Европа, твърди той. 

Очакване за дълга война 

"Трябва да сме подготвени за продължителна война, дори ако ранен край би бил желателен", каза в петък в интервю за Handelsblatt германският канцлер Олаф Шолц, добавяйки, че остава абсолютно жизненоважно Китай да не доставя на Русия оръжия. Германският канцлер не очаква войната в Украйна да приключи скоро, но потвърди, че Берлин ще подкрепя Киев толкова дълго, колкото е необходимо, с пари и оръжие.

Междувременно говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби каза, че Съединените щати отхвърлят предложенията за разрешаване на кризата, направени от Китай. Според него предложението, съдържащо се в него, за прекратяване на огъня, "макар да звучи достатъчно разумно, сега по същество ратифицира завоеванията на Русия, то всъщност ще признае (териториалните) придобивки на Русия". Според него "Русия всъщност би могла да се възползва от това прекратяване на огъня, за да укрепи още повече позициите си в Украйна, да възстанови силите си,...да ги преквалифицира, за да възобнови след това атаките".

Обиколките на Тиери Бретон 

Българските фирми "имат капацитета да увеличат доставките до настоящите си клиенти, които са членове на ЕС. Страните, които имат запаси, ще могат да ги дадат на Украйна, а производителите ще могат да увеличат продукцията си, за да попълнят тези запаси. За мен беше много важно да имам тази гаранция", казва еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон за Politico по повод вчерашната си визита в София и в оръжейните заводи в района на Сопот.  

 

Тиери Бретон (вляво) с министъра на отбраната на България Димитър Стоянов. Снимка: БГНЕС/ЕК

Тиери Бретон (вляво) с министъра на отбраната на България Димитър Стоянов. Снимка: БГНЕС/ЕК

 

Според изданието той е оглеждал за фабрики в България, които да се включат в мащабно увеличаване на производството на боеприпаси за доставка на Украйна. Бретон казва, че е време да се премине от планове към действие, да се идентифицират фабриките, които могат бързо да увеличат производството, какви са техните нужди и капацитет и да се предвидят потенциални проблемни места във веригата за доставки.

Запитан за потенциалния риск да се разчита на страна с прословуто приятелски настроен към Русия елит, Бретон пояснява, че е останал насърчен от положителните сигнали от служебното правителство в София и не се притеснява за надеждността на страната, когато става въпрос за попълване на запасите от муниции на страните от ЕС. "Не виждам особени политически рискове", настоява Бретон и на въпрос за проруската позиция на Радев. "Министърът на отбраната (Димитър Стоянов, б. ред.), който е много близък с настоящия президент, ме покани на това посещение днес".  

Еврокомисарят ще пътува също до Словакия, Чехия, Полша, Франция и Румъния като част от "отбранителна обиколка" на страни, които имат потенциала да увеличат производството на муниции.

 

 

Станете почитател на Класа