Още за Спейс Х Фалкън

Точно преди седмица космическата ракета Space X Falcon беше изстреляна успешно към Марс, с личната червена „Тесла" на собственика на компанията Елън Мъск на борда. Целта на мисията, определена като революционна, е да изведе ракетата на орбита около Слънцето, но крайната цел на Мъск е колонизацията на Марс. А междувременно Space X се превърна във водещата частна компания за изпълнение на доставки на карго в Космоса с помощта на ракетата Falcon 9. Нека разгледаме дългата 69,9 метра ракета, която има вече 38 успешни изстрелвания и бързо се превръща в предпочитания избор за извеждане на товар в орбита, а и на космически пътешественици...
Многократна употреба
Първата степен на ракетата Falcon9 на частната космическа компания на Елън Моск SpaceX – частта, която съдържа най-голямото количество гориво и основните двигатели, се връща на Земята и се възстановява така, че да е годна за повторен полет. Подобна стъпка е революция в изследването на Космоса, тъй като това е най-скъпият компонент от ракетата. Преди този миг всяко изстрелване изискваше стотици милиони долари за създаване на нова ракета. Вече една и съща може да се използва многократно. SpaceX предлага 30% отстъпка на клиентите, избрали да използват вече изстрелвана ракета.
Сигурност
Успешните изстрелвания с Falcon 9 са 95% (от 41 изстрелвания за 8 години само при две не са изпълнени планираните цели – в единия случай ракетата не стига до орбита, а във втори експлодира по време на тестовете преди полета). Космическите совалки от програмата Space Shuttle на NASA имат успеваемост от 98,5%, а руската ракета „Союз" има над 1700 изстрелвания и успеваемост от 97%. Така че ако SpaceX иска да използва ракетите си за пренос на астронавти, ще трябва да подобри още резултатите си.
Вдъхновение
Мисиите "Аполо" на американската космическа агенция NASA не само транспортират успешно 12 астронавти на Луната, но и вдъхновяват цяло поколение. Но от последното излитане на "Аполо-17" от Луната през 1972 г. човечеството се е концентрирало само в околоземната орбита. Ако частни космически компании успеят да заведат и върнат хора до Луната или на Марс ефектът върху обществото ще бъде огромен!
Нови индустрии
Високата в миналото цена на ракетните изстрелвания позволява само на най-богатите държави да участват в космическата надпревара. Правителствата обаче се финансират от данъкоплатци, много от които са скептични по отношение на ползите от изследването на Космоса. SpaceX отбелязва навлизането на частни компании в космическия сектор и доказва, че Космосът може да бъде достъпен. Други предприемачи също вече са се включили в надпреварата, като милиардерите Джеф Безос и Ричард Брансън. Глобалната космическа индустрия се разраства дори по-бързо от икономиката на Китай, а флотилиите от спътници на частни компании ще позволят навлизането на нови технологии като автономни коли и свръхбързи интернет комуникации.
Мощност
Мощта на Falcon 9 се дължи на двигателя Merlin, разработен от SpaceX – един от най-ефективните, създаван някога. Девет такива двигателя са прикрепени към първата степен на ракетата, което гарантира известна сигурност. На други ракети, при грешка в двигателя, цялата мисия може да не успее да бъде изведена в орбита. В случая на Falcon 9 два от деветте двигателя могат да спрат и въпреки това нужната тяга ще е достатъчна, за да може мисията да завърши.
Д-р Колин Стюарт

Станете почитател на Класа