Загубите от кибератаки в САЩ

Загубите на САЩ от злонамерена киберактивност възлизат, според най-смелите оценки, на 109 млрд. долара през 2016 година, а Русия е сред основните източници на атаки, сочи доклад, изготвен от икономическия съвет на Белия дом.
"Вредоносната киберактивност струва на икономиката на САЩ от 57 до 109 млрд. долара през 2016 г.", се казва в доклада, за който съобщава Ройтерс. Позовавайки се на американските специални служби, докладът твърди, че най-голяма активност в кибератаките срещу САЩ проявяват Русия, Китай, Иран и Северна Корея.
В същото време авторите на документа признават, че проблемът не опира само до атаките от чужбина. Отговорност за щетите в икономиката носят също конкуренцията в корпоративния сектор, политическите активисти и организираната престъпност.
Докладът изтъква още, че съвместните усилия на обществото и частния сектор, насочени срещу незаконната дейност, биха помогнали за съществено увеличаване на брутния вътрешен продукт.
Белият дом обвини в четвъртък Русия за опустошителната кибератака "NotPetya", присъединявайки се към британското правителство. На Москва се приписва отговорността за разгръщане на вирус, който повреди части от инфраструктурата на Украйна и компютърни системи по целия свят.

Станете почитател на Класа