Програма на Пентагона ползва ноу-хау на Гугъл

Технологията на Google за изкуствен интелект се използва от Министерството на отбраната на САЩ, за да анализира Пентагонът кадри от дронове. Това представлява рядък и противоречив ход на технологичната компания, която в миналото активно ограничаваше сътрудничеството си с военните, коментира Bloomberg.

Говорител на Google заяви, че компанията предоставя своя приложно-програмен интерфейс за TensorFlow, на пилотен проект с Министерството на отбраната, който помага за автоматично идентифициране на обекти в неповерителни данни. Приложно-програмните интерфейси (API) са базирани на софтуерни правила, които позволяват комуникация между компютърните програми. TensorFlow е популярен набор от приложно-програмни интерфейси (API) и други инструменти за изкуствен интелект, като машинно обучение и машинното зрение.

Тази функция е част от скорошен договор на Пентагона, включващ облачни услуги от Google, която се опитва да измъкне повече държавни разходи за сметка на водещите в облачния сектор компании Amazon.com Inc. и Microsoft Corp. Google на Alphabet Inc. предлага чрез федерални договори и доставки известно оборудване на военните, но е чувствителна по темата за използването на технологията.

„Технологията оценява изображения на хора и е предназначена само за мирни цели", заяви говорителка на Google. „Използването на машинното обучение от военните естествено повдига сериозни опасения. Активно обсъждаме тази важна тема вътрешно в компанията и с други компании, докато продължаваме да разработваме политики и предпазни мерки за разработването и използването на нашите технологии за машинно обучение".

След като Google купи специалиста в изкуствения интелект DeepMind през 2014 г., компанията създаде етичен комитет, за да гарантира, че с технологията не се злоупотребява. Когато купи редица компании за роботи, тя извади една от тях, Shaft Inc., от търг на Пентагона. След придобиването на Skybox Google прекрати някои от договорите с военните на сателитния стартъп, но в крайна сметка продаде бизнеса.

Отношението на Google към сътрудничеството с военните може да се промени, тъй като нейният облачен бизнес се конкурира с AWS, Microsoft и други компании. Правителството на САЩ вече е голям клиент на облачни услуги, а Пентагонът търси от технологичния сектор нови инструменти и стратегии, включително свързани с изкуствения интелект.

Станете почитател на Класа