Смартфоните, които излъчват най-много и най-малко радиация

Порталът Statista statistics публикува класация на смартфоните, които излъчват повече и по-малко радиация, когато се държат до ухото по време на разговор.


Компанията ползва данни от Федералната служба за радиационна защита на Германия, като анализира моделите смартфони, предоставени от различните доставчици на 10 декември 2018 г.


В резултат на това списъкът на устройствата, излъчващи повече радиация, се оглавява от Mi A1 на китайската компания Xiaomi, с общо 1,75 вата на килограм. Този модел е следван от друг китайски смартфон, OnePlus 5T на компанията OnePlus, с индекс от 1.68. На трето място е Xiaomi Mi Max 3. Порталът подчертава, че устройствата на тези две фирми представляват половината от радиацията, включена в този списък.


В списъка на 16-те смартфона, които излъчват повече радиация, са включени и продукти на Apple, HTC, Google, Sony и ZTE. На снимката можете да видите пълното класиране.


На другата страна на скалата са устройствата, които излъчват по-малко радиация, а лидер в този втори списък е Samsung Galaxy Note8, с 0.17 вата на килограм. Освен това половината от моделите с ниска радиация принадлежат също на тази компания.


На второ място е ZTE Axon Elite, със същия индекс, а трети е LG G7, с 0.24. Следват ги моделите на HTC и Motorola.


Statista посочва, че няма указания за „безопасно" ниво на радиация, излъчвано от смартфоните и германската сертификация за екологична съвместимост Der Blaue Engel, удостоверява само телефоните, чийто индекс е по-малък от 0.60 вата на килограм. Така, докато устройствата във втория списък са изцяло под тази цифра, тези в първия списък, я надвишават повече от два пъти.

Станете почитател на Класа