Китай представя прототип на Маглев влак, по-бърз от самолет

Китай представя прототип на Маглев влак, по-бърз от самолет
  • Публикация:  Ж.Школски
  • Дата:  
    31.05.2019
  • Сподели:

Китайската държавна корпорация CRRC разкри първия прототип на своя влак Маглев - т.е. на базата на технологията за магнитна левитация - който ще може да се движи със скорост до 600 километра в час, според Morning Post.


Прототипът, представен в град Кингдао, провинция Шандонг, е резултат от три години на тясно сътрудничество между тридесет компании, университети и държавни научноизследователски институти. Серийното му производство ще започне през 2021 г.


Този ултра-бърз влак - който ще левитира на няколко сантиметра над релсата, като по този начин избягва триенето - обещава да надмине предимствата на самолета при пътувания на разстояния до 1500 километра, според Динг Сансан, заместник главен инженер на CRRC.


„Така например, разстоянието от 1200 километра между Пекин и Шанхай отнема около 4.5 часа със самолет, включително времето за подготовка за пътуването, или 5.5 часа с конвенционален високоскоростен влак, докато с новия Маглев това ще отнеме само около 3,5 часа", обясни Динг.


За постигането на тази цел тялото на прототипа е изградено от ултралеки и изключително устойчиви материали, преодолявайки множество и сложни физически предизвикателства за постигане на такава скорост. Фазата на тестване на този експериментален модел е планирана за следващата година, а серийното му производство ще започне през 2021 година.


Азиатската страна понастоящем експлоатира най-бързата магнитна железопътна услуга в света, която се движи със скорост до 430 километра в час и обслужва 30-те километра между летище Шанхай и центъра на града.

Станете почитател на Класа