„Хакерите“ заразяват телефони с Android още преди да напуснат фабриката

Хакерите са се научили да заразяват устройства с Android дори преди да напуснат съоръженията, където са произведени, според статия, публикувана миналия четвъртък в блога за компютърната сигурност на Google.


Уязвимостта, открита през март 2016 г. от експерти от руската компания Kaspersky Lab, принадлежи към семейството на компютърните вируси, известни като Triada. Това е вид троянски кон, който се използва за изпращане на СПАМ и показва нежелана реклама на телефони.


След актуализация на защитата, която елиминира тези злонамерени програми в средата на 2017 г., Triada еволюира, за да намери нов начин за заразяване на устройствата.


Нейните автори се възползват от факта, че производителите, включително големите компании, често нямат капацитет да развият всички функционалности, интегрирани в системата на устройството, заради което включват и кодове, написани от външни компании.


И това е мястото, където хакерите са съсредоточили усилията си, поставяйки своя собствен злонамерен код в софтуерните продукти, предоставени от трети страни, обяснява порталът The Verge.


Компютърният гигант не уточни как хакерите са измамили разработчиците да вмъкнат свои кодове, нито точните модели, които са били обект на атаките. Вече е уточнено, че оттогава производителите разполагат с инструменти на Google, които позволяват сканиране на устройствата и откриване на тези видове заплахи.

Станете почитател на Класа