Путин: На Русия ще й трябват само две години да излезе от кризата

Обещания
Путин: На Русия ще й трябват само две години да излезе от кризата
По време на пресконференцията на държавния глава курсът на еврото падна с 11,25 рубли до 73,34 рубли

Официалният курс на еврото се е понижил с 11,25 рубли и в момента е 73,34 рубли за едно евро, предаде РИА „Новости". Резкият спад на европейската валута стана на фона на годишната пресконференция на руския президент Владимир Путин в четвъртък по обед в Москва. Путин се спря подробно на икономическата ситуация в Русия, давайки факти за състоянието на страната. През 2014 г. бюджетният излишък на Русия ще бъде 1,9% от брутния вътрешен продукт на страната, посочи той. Според него сегашното положение в икономиката е последица от външноикономически фактори, преди всичко от цената на енергоносителите, на нефта, а тя е следвана от цената на газа, добави президентът. Той обаче показа и самокритичност в оценката на положението: "Не свършихме много от това, което планирахме да направим и за което говорихме да свършим за диверсификацията на нашата икономика през изминалите 20 години". Путин смята, че първите позитивни симптоми в икономиката ще се почувстват в началото на идната година. Според него дори при най-неблагоприятно стечение на обстоятелствата на Русия ще й трябват две години за излизане от кризата.
Стопанинът на Кремъл остро разкритикува политиката на Запада спрямо Русия. Според него САЩ и техните съюзници продължават да издигат стени, пречейки на нормалните отношения на Русия със света. "Системата за противоракетна отбрана /ПРО/ край нашите граници не е ли стена?", попита риторично Путин, и добави: "Никой не се спря. В това е най-главният проблем на днешните международни отношения: нашите партньори не се спряха, те решиха, че са победители, че вече са империя, а всички останали са васали, които трябва да бъдат притискани". Владимир Путин е категоричен, че кризата в Украйна трябва да се реши с политически средства, колкото се може по-бързо.
Путин коментира перспективите за износ на руски природен газ за страните от Европейския съюз, след като спря изграждането на газопровода "Южен поток", който трябваше да достигне и излезе на българския черноморски бряг. Държавният глава заяви, че възможността за създаването на европейски газов хъб на турско-гръцката граница ще зависи от желанието на Евросъюза и на свой ред Русия е готова да работи в тази посока. "Искат ли (европейските партньори) да имат устойчиви, гарантирани доставки на енергоресурси от Русия, от които така се нуждаят, и без транзитни рискове? Чудесно, тогава ние ще работим. Тогава може през Гърция да се излезе в Македония, по-нататък може да се стигне и до Сърбия. Може пак да се стигне до "Баумгартнер" (хъб) в Австрия. Ако не искат, няма да правим нищо", поясни Путин.
Що се отнася до Турция, Путин заяви, че икономиката й нараства и се нуждае от допълнителни ресурси. "Сега турските партньори поставят въпроса да се увеличат доставките най-вече за вътрешния пазар. Какво, да отказваме ли? Имаме всички договорености с тях, свързани с ценовата формула, с графика на доставките. Ние знаем техните потребности", отбеляза още Путин.

Станете почитател на Класа