Столичната община не знае кога ще заработи тоалетната за 200 хил. лв. в градинката "Кристал"

Столичната община не знае кога ще заработи тоалетната за 200 хил. лв. в градинката "Кристал"
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    12.08.2020
  • Share:

Новата обществена тоалетна в столичната градинка "Кристал" все още не работи, макар да е готова от април 2019 г. Причината се крие в дебрите на приемо-предавателните процедури за ремонта на Зона 4 на центъра. Тя обхваща площад "Св. Александър Невски" и градината "Кристал" и е с обща стойност 21 млн. лева.

Въпросната тоалетна се оказва италианска и струва над 100 хил. лева, но в "Кристал" са монтирани две - една до друга. Те са автоматични, самопочистващи се, а технологията им е "TMATIC-SMART", съобщиха от гражданската организация "Спаси София".

Въпреки свръхскъпата инвестиция и нуждата от такъв обект Столичната община не знае кога тя ще бъде пусната в експлоатация.

"Тоалетната в градинката "Кристал" е част от Етап 2 на обновяването на Зона 4 на централната градска част, в който етап строителните работи са спрени, заради нуждата от препроектиране", казаха от общината за "Дневник". Според тях предстои до края на август да се обсъдят препоръките към проекта за ремонт на Зона 4 и веднага след това общината щяла да обяви процедура за избор на изпълнител.

Кашата с ремонта на площад "Св. Александър Невски"

Главният архитект на София Здравко Здравков на 19 февруари 2019 г. издава заповед за етапност на ремонтните дейности в Зона 4. Тя е продиктувана от разногласия около одобрения с конкурс проект за обновяване на площад "Св. Александър Невски". Така цялата свършена работа, започнала през юни 2018 г., се включва в етап 1- това са градинките "Кристал", "Св. Климент Охридски" и тази пред храма "Св. София".

Целият площад "Св. Александър Невски" е оставен за етап 2. За него предстои цялостно препроектиране, което включва запазване на автентичната настилка на площада, отказ от преместване на скулптурни композиции, от високото улично осветление и др.

В разделението градинката "Кристал" влиза в етап 1, ясно е посочено в заповедта на арх. Здравков. Тя е приета с Акт 15 на 26 август 2019 г., който удостоверява годността за приемане на обекта след ремонтните дейности. Въпросната градска модулна тоалетна, която е в източния край на градинката (до ул. "Шести септември"), е монтирана и приета от строителния надзор още на 22 април 2019 г.

Кметът Йорданка Фандъкова обясни пред Столичния общински съвет, че градинката "Кристал" е в Етап 1, но градската тоалетна там била включена в Етап 2 на ремонта на Зона 4. Нищо, че е готова, тя ще бъде част от бъдещите строително-ремонтни работи по ул. "Шести септември".

Район "Средец" посочва причината - тоалетната няма Акт 16

"Всичко, което зависи от район "Средец", за да бъде пусната тоалетната в експлоатация, е направено - партидата за електроенергия е сменена, провели сме разговори за поддръжката й с фирма доставчик, обслужваща всички подобни тоалетни в София, за сътрудничество при пускането й", пише до "Дневник" районната администрация.

Липсата на издаден Акт 16 за въвеждане в експлоатация на цялата Зона 4 е причината въпросният скъп обект да не работи. Това означава, че по процедура тя ще отвори врати чак след като окончателно приключи обновяването на площад "Св. Александър Невски".

Станете почитател на Класа