По-искане на Брюксел: Връщат офшорките в играта

По-искане на Брюксел: Връщат офшорките в играта
  • Written by:  classa.bg**
  • Date:  
    19.09.2015
  • Share:

По искане на Брюксел връщат правото на офшорки да участват в обществени поръчки, в приватизация и в конкурси за концесии. България ще промени законодателството си и отново ще разреши участието на офшорни компании в обществени поръчки, в приватизационни сделки и в конкурсите за концесии.
Това става ясно от писмен отговор на финансовия министър Владислав Горанов до депутат от управляващото мнозинство. В края на 2013 г. Народното събрание прие изменения в Закона за икономическите и финансовите взаимоотношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим и техните действителни собственици, известен повече като Закона за офшорките.

С промените в 28 сфери на икономиката се въвеждаха ограничения за участието на дружества, които са регистрирани в офшорни зони.
На 15 юли 2014 г. обаче от Европейската комисия е постъпило запътване, с което се посочва, че разпоредбите на Закона за офшорките нарушават свободното движение на капитали, свободата за установяване и свободата на предоставяне на услуги, правилата относно обществените поръчки и отношенията с отвъдморските страни и територии.

"По поставените в запитването на ЕК въпроси и последвалите в тази връзка искания за предоставяне на допълнителна информация, българската страна е отговорила на въпросите и е предоставила исканата информация на Комисията, в т.ч. и проектозакон включващ предложения за конкретни изменения на законовите разпоредби с цел да се отстранят несъответствията на закона с основните свободи залегнали в Договора за функциониране на ЕС, правилата за обществените поръчки и инициативите на ЕС по отношение на отвъдморските страни и територии", пише Владислав Горанов.

От отговора става ясно, че законодателните промени, поискани от Брюксел, с които ще се възстановят правата на офшорките да участват в българската икономика са на етап обсъждане и междуведомствено съгласуване.

Очаква се и утвърдителен отговор от Европейската комисия, след което законодателните текстове ще бъдат приети от правителството и внесени в Народното събрание. /БЛИЦ

Read 64004 times

Станете почитател на Класа