Любо Георгиев: Необходими са инвестиции в северната и западната част на столицата

Любо Георгиев: Необходими са инвестиции в северната и западната част на столицата
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    03.12.2019
  • Share:

Със събитието "Защо е важно да имаш визия" приключи работата по изготвянето на дългосрочната стратегия за развитие на София и крайградските територии. Данните от "Визия за София" показват повече инвестиции в южната част на града. Важно е да насочим повече такива в северната и западната част на града, за да не се стига до социални дисбаланси. От една страна, за това ще помогнат плановите инструменти, а от друга - общинските инвестиции. Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria архитект Любо Георгиев, ръководител на екип "Визия за София".

Той е на мнение, че в София има много активни хора и организации, които взимат отношение към развитието на столицата.

"Добре е да имаме визия и целенасочено обединени усилия, в противен случай изпадаме в нуждата да решаваме проблемите "на парче" и започваме да изразходваме ресурсите си хаотично и некоординирано", съветва архитектът.

Според него София трябва да бъде компактен и многообразен град, който следва да е адаптивен към климатичните и технологичните промени, роботизацията, личностните взаимоотношения.

Любо Георгиев направи уточнението, че компактност не трябва да се приема като презастрояване, а като удобство и достъпност.

"В южните части на София се наблюдава презастрояване", анализира ситуацията в столицата архитектът.

По думите му мобилността вълнува доста хора, затова във "Визия за София" акцентират върху ролята на градския транспорт и подобряването на достъпността и бързината му.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Петя Стоянова

Станете почитател на Класа