Начев: До седмица горивата у нас ще поскъпнат

Начев: До седмица горивата у нас ще поскъпнат
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    08.01.2020
  • Share:

От края на месеца в България ще има нови цени на горивата заради поскъпването на петрола този месец. Скокът в цените на „черното злато“ не беше толкова сериозен, така че и у нас увеличението няма да е радикално, заяви енергийният експерт Васко Начев в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на Начев върху цената на петрола през 2020 г. в глобален аспект ще влияе единствено пазарът, който е пренаситен. Той отбеляза, че не очаква ирански провокации след убийството на Касим Солеймани, като добави, че персийската страна няма потенциал да направи нещо сериозно, което да повлияе трайно на петролните пазари в глобален аспект.

„Ако конфликтът в Близкия изток се задълбочи и има военни действия, въпреки че едва ли такова нещо ще се случи, тогава бихме могли да говорим за по-сериозен ефект върху цените на петрола“.

Начев коментира и проекта „Турски поток“, чието откриване предстои в сряда. Експертът посочи, че от българска страна се прави всичко възможно за реализацията на този проект, като обаче добави, че очаква той също да стане обект на санкции, следвайки „Северен поток 2".

„Със сигурност ще има санкции срещу „Турски поток“, защото подходът и отношението към него са същите като тези към „Северен поток 2“. Все пак Начев очаква под някаква форма този проект да бъде реализиран.

„Ако България попадне в диапазона на санкциите, едно от нещата, които ще усети на момента, е забраната за внос на резервни части за компресорните станции - те са американски“.

Гостът прогнозира, че под някаква форма „Северен поток 2“ също ще бъде реализиран. Той обаче изтъкна, че въпросът е какъв капацитет от него след това ще бъде използван.

„Отговорът към тези проекти е такъв, защото пазарът е пренаситен“, изтъкна Начев, като уточни, че газопреносната система на Европа е с капацитет от 640 млрд. куб. м, а консумацията е 400-450 млрд. куб. м – останалото е свободна инфраструктура.

 

 

Екип на Bloomberg TV Bulgaria , редактор Бойчо Попов

Станете почитател на Класа