Горанов: Държавата ще поеме 60% от заплатите на служителите на закъсали фирми

Горанов: Държавата ще поеме 60% от заплатите на служителите на закъсали фирми
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    17.03.2020
  • Share:

Държавата е готова да осигури 60% от заплатите на хора, които дадена фирма иска да съкрати заради кризата, предизвикана от коронавируса.

Ще се предложат изменения в Кодекса на социално осигуряване и ще се изгради механизъм, при който юридически лица, които са изправени пред избора да освободят свои служители, да могат да се възползват от подкрепа от страна на държавата в размер на 60% от възнагражденията, които са плащали сега. Мярката ще бъде тримесечна

Желаещите фирми ще кандидатстват пред службите по заетостта с подаване на информация за броя и лицата, за които искат тази подкрепа. Това стана ясно от съвместен брифинг на министъра на финансите Владислав Горанов и министъра на икономиката Емил Караниколов. Те обявиха пред медиите пакет мерки в подкрепа на бизнеса след срещата им с работодателските организации.

По думите на Горанов са дошли добри предложения и смислени оценки, както от страна на работодателите, така и от страна на национално представените организации на работниците и служителите. По думите му двата механизма, чрез които ще се работи, са свързани със заетостта и осигуряване на буфери по отношение на търговските фирми, които са с кредити и имат притеснения по тяхното обслужване. 

Най-съществената мярка ще е насочена към подкрепа за запазване на заетост във фирмите, които изпитват ограничения на своята дейност заради мерките на правителството по извънредното положение.

Горанов уточни, че стопанската дейност в страната може да се провежда, като конкретизира секторите на строителството, услугите и банкова дейност. Основното ограничение е да не се допуска струпване на много хора на едно място, уточни финансовият министър.

Това, което е забранено, са ресторанти, увеселителни заведения, места, където се струпват много хора, припомни той.

Финансовият министър обяви още, че ще предложи увеличение с пакет от 500 млн. от капитала на Българската банка за развитие, което ще служи в две направления. Едното е издаване на портфейлни гаранции към търговските банки, а другото – ББР да участва временно в капитала на дружества с опция за обратно изкупуване. Това ще става с посредничеството на търговските банки. Горанов изтъкна, че това означава временно безплатно финансиране, защото лихвата върху капитала е нула.

Министърът на икономиката Емил Караниколов заяви, че правителството подготвя мерки, които ще бъдат представени утре.

По думите му ще се подпомогнат работодатели да запазят работниците си в предприятията и ще дадат механизъм малките и средни предприятия да си уредят взаимоотношенията с дадена търговска банка, за да не фалират. 

Ще се оповести телефонна линия, на която всеки бизнесмен, който има да получава нещо от държавата или общините, да бъде информиран. 

 

Ралица Пейчева, редактор Евгения Маринова

Станете почитател на Класа