Емил Хърсев: Оставаме в периферията на рецесията

Емил Хърсев: Оставаме в периферията на рецесията
  • Written by:  Classa.bg**
  • Date:  
    04.08.2020
  • Share:

Засега България остава в периферията на рецесията в европейската и световната икономика. Няма гаранция, икономиката е свързана и никой не може да остане изолиран, но по-бавно идват при нас нещата, но тези 7% спад, с които ни плашеха, няма да се случат в България.

 

Това заяви финансистът Емил Хърсев пред Нова телевизия. Добрата новина за България е, че ние все още нямаме потвърдено тримесечие със спад. Вероятно второто ще е със спад, но не в рамките на този, който се предричаше от ЕК, каза той.

В момента спиране на работа няма в нито един сектор, а ако има отрасли, които не могат да работят нормално, както е в туризма, причината е потреблението, обясни Хърсев.

Туризмът има малък дял в БВП, под 8%, но това е отрасъл с много заети, абсорбира работна ръка и е по-важен за безработицата. Вероятно в туризма ще имаме отново освобождаване на работниците, но с мерките, които се прилагат, според синдикатите са запазени 150 хиляди работни места, допълни той.

Възможно е наесен да имаме и по-голям брой безработни, защото България абсорбира безработни от цяла Европа. Тези, които са умни и хубави, както сами се представят, работещи в чужбина, при първия полъх на вятъра се връщат у нас и се регистрират тук като безработни, за да получават помощи, защото там не могат, коментира Хърсев.

До нов дълг ще се стигне при всички положения, най-малкото, защото всички мерки, които бяха договорени по европейската програма, са дългови, прогнозира финансистът. Освен това при въвеждането на тези мерки, които са с дълъг хоризонт напред и е възможно някои от тях да бъдат удължение, трудно е в кризата да дадеш заден ход и да отмениш мярка, която работи.

Най-страшното, за което предупреждават колегите икономисти по света, е хаосът, допълни Хърсев.

Станете почитател на Класа