86 туроператора получиха 5,6 млн. лв. безвъзмездна помощ

86 туроператора получиха 5,6 млн. лв. безвъзмездна помощ
  • Written by:  classa.bg***
  • Date:  
    03.03.2021
  • Share:

86 компании, изпълняващи туроператорска и турагентска дейност, получават общо над 5,6 млн. лв. от Министерството на туризма. Това са първите субсидии, обещани от ведомството на фирмите от бранша от общо одобрените 51 млн. лв. от държавния бюджет.

 

Това е една от мерките, предприети от Министерството на туризма за подпомагане на сектора за преодоляване на последиците от COVID-19.

 

Първите компании, получаващи субсидия, са с изрядни документи, информират от ведомството.

С първото плащане към туроператорите трябва да бъдат обезщетени потребителите за неосъществени пътувания в периода 13 март - 31 декември 2020 г. 

 

Най-малката сума от плащането, която ще бъде преведена, е в размер на 593 лв., а най-голямата достига над 711 хил. лв.

 

Размерът на еднократно предоставяните безвъзмездни средства е 4% от оборота без ДДС през 2019 г. за компенсиране на загуби на туроператорите и туристическите агенти. Помощта трябва да се използва приоритетно за възстановяване на суми на пътници, чиито пакети са анулирани поради COVID-19 за същия период.

 

Сред фирмите, получили най-големи субсидии, са: Руал Травел ООД, Профи Турс ООД, АЛБЕНА ХОЛИДЕЙЗ ЕООД, ОРИЕНТ 989 БГ ООД, Дорис Травел ЕООД, Холидей Шоп ООД, ЛУКСУТУР БГ ЕООД, Е-СКАЙ ООД, показва справката на министерството.

 

Кандидатстването по мярката продължава, като подаването на заявленията за държавната помощ се извършва по електронен път чрез попълване на уеб базиран формуляр за кандидатстване и придружителните документи чрез Системата за управление на националните инвестиции (СУНИ).

 

До момента общо подадените заявленията са близо 600 на стойност над 31,6 млн. лв.

Мярката е част от цялостен пакет и има за цел да противодейства на недостига на ликвидност, пред който са изправени предприятията поради COVID-19.

 

 Евгения Маринова, редактор Десислава Попова

Станете почитател на Класа