Банките ще движат сектора на имотите през 2012 г.

През 2012 г. банките ще запазят решаващата си роля на имотния пазар, показа проучване на в. „Класа“. Очакванията са ниските цени през новата година да бъдат комбинирани и с ниски лихви по ипотечните кредити. Финансовите институции ще предлагат различни варианти за изгодна покупка на жилище, което значително ще активизира пазара на имоти, убедени са експертите в търговията с недвижимости.
Вероятно е през 2012 г. да се усети по-голямо предлагане от страна на банките на имоти на длъжници, коментира Полина Стойкова, оперативен директор на Bulgarian Properties. Според нея този процес така или иначе набира скорост през последните години и ще дойде момент, в който влиянието му ще се усети по-осезаемо. Необходимо е да се направи разлика между имотите, които се обявяват на търг, тези, които са собственост на самите банки, и другите, които се изземват от държавата или частни лица. Последните се конфискуват, защото са послужили за обезпечение или собствениците им са изпаднали в състояние на невъзможност да си плащат задълженията. За да бъдат атрактивни имотите на финансовите институции, те трябва да се предлагат на пазарни цени, допълват експертите. Важно е да се знае и какво се случва с остатъците по отпуснатите кредити и дали банките са готови да посрещнат загуби.
По отношение на профила на купувачите, активни ще останат 2 групи клиенти, смятат специалистите. Първата е на инвеститорите, които имат заделени средства и искат разумно вложение за тях, и традиционно активните купувачи на първи дом. Развитието на икономиката в световен мащаб и наличието на свободни пари ще бъдат определящи коя група ще държи лидерската позиция. Около 50 хил. евро ще бъде средната цена, на която ще се сключват сделки за двустайните апартаменти и през тази година, сочи прогноза на „Адрес“. За един кв. м в София стойността на квартирите ще остане средно между 700 и 750 евро. Секторът безспорно ще остане стабилен, като колебанията в цените ще бъдат едва осезаеми, коментират от агенцията. Ще има леки спадове, но като цяло ще се запазят настоящите нива, допълват експертите. Някои по-оптимистични прогнози на други специалисти в бранша дори допускат лек ръст в рамките на 2-3%.

Станете почитател на Класа