Купуваме все по-често имоти в български левове

За първи път, откакто България е във валутен борд, виждаме засилено желание за сделки с имоти в български левове, като тенденцията ще се запази и през тази година, прогнозира Георги Павлов, изпълнителен директор на компанията за недвижими имоти „Адрес“. Увеличават се и хората, които искат да вложат парите си в имот, не с цел спекулативна печалба, а с цел дългосрочно запазване на вложенията от потенциална обезценка на валутата или сериозна инфлация. Показателен пример за това е сделка за покупка на жилище от 90-годишен мъж, който е потърсил сигурност за спестяваните през целия му живот пари. Все още обаче става дума за по-малки суми, т.е. за спестяванията на средното българско семейство.
В момента около 4-5% от покупко-продажбите и 30-40% от наемите се сключват в родна валута, сочат данните на компанията. „През последните месеци се засили интересът от инвеститори, които влагат спестяванията си в недвижими имоти основно в големите градове София и Варна. Жилищата в нови сгради в градовете остават сигурна инвестиция, активи, които запазват стойността си или източник на доходи“, потвърди и Теодора Димитрова, изпълнителен директор на „ЕРА-България“. „Наистина има едно договаряне в левове основно при наемите. При селските имоти също доста често цените се договарят в лева, но основната валута, в която се обявяват имотите, продължава да бъде еврото“, коментира за „Класа“ оперативният директор на Bulgarian Properties Полина Стойкова. „И през 2012 г. повечето договори за наем са в лева. Наематели и наемодатели предпочитат да се разплащат по банков път, а таксите и банковите услуги са значително по-изгодни в лева, отколкото в друг вид валута. Разплащания в евро са предпочитани, предимно когато наемодателят има кредит в евро, който обслужва от доходите от наем“, посочи Димитрова от „ЕРА-България“.
Друга тенденция, която ще води пазара през 2012 г., най-вече в София е подобряването на транспортната инфраструктура и най-вече завършването на новите отсечки от метрото, смятат от „Адрес“. Прогнозата е за 15% ръст на сделките в крайните квартали на столицата. С новите 12 линии на градския транспорт в София хората ще могат за броени минути да се придвижат до станция на метрото и оттам до топцентъра на града. Така места, които доскоро са били немислими за живеене от семейства с малки деца като близкото село Локорско, ще се окажат на 33 минути от ЦУМ и „Шератон“, смятат от „Адрес“. „Определено метростанциите оказват влияние при избора на жилище както за покупка, така и за наем. Можем да очакваме раздвижване на наемите около станциите, които предстои да отворят през 2012 г. По отношение на продажбите - тези станции вече са фактор, известни са къде ще бъдат и дори и да не са отворили, купувачите ги взимат предвид“, пък допълни Полина Стойкова от Bulgarian Properties. Има по-голям интерес към по-крайните квартали - на фона на 2010 г., когато значителен брой сделки се случваха в центъра и широкия център, през 2011 г. интересът е бил изтеглен в по-отдалечени квартали, потвърди още тя. Според „ЕРА-България“ близостта до метростанция на сградите е предимство, но не е водещо, особено, когато районът не е привлекателен като инфраструктура. „Има основно ръст в предлагането, но макар и на по-ниски цени продажбите в тези райони остават епизодични. Причината е, че в повечето случаи клиентите, особено млади семейства, избират по-привлекателен район за сметка на една стая по-малко“, смята Димитрова.

Какво се случи през 2011 г.?

Около 7% е спадът на цените през миналата година при запазване на обема на сделките, отчетоха още от „Адрес“. Според техните данни цените в София са поевтинели с 9 на сто, във Варна - с 5%, в Бургас – с 3 на сто. През 2011 г. ключов мотив за сключване на сделка от страна на купувачите е задоволяването на основни жилищни нужди, сочи още тяхно проучване. Нараснал е обаче делът на купувачите, които са търсили жилище за свой роднина. Най-често мотив за продажба пък е излизането от инвестиция. Около 26% от продавачите са заявили, че имат спешно нужда от пари, а 23% от тях са продали ненужен имот.
Според „Адрес“ и „ЕРА-България“ основно изискване за покупка остава бюджетът. „Не съм чул някой да се е отказал от апартамент в Докторската градина, защото сградата е строена преди 50 години“, коментира Георги Павлов. „Водещо при търсенето е бюджетът на купувача и броят стаи, които са необходими за домакинството. Най-предпочитани са новите завършени сгради, независимо от района, основно заради ниските текущи разходи за енергия и бъдещи ремонти. Ако жилището е напълно обзаведено, това също е предимство“ посочи Димитрова.
Според Полина Стойкова най-много в момента се търсят апартаменти ново строителство, като повечето от продадените апартаменти са такива и голяма част от тях дори са обзаведени. Това е фактор при вземане на решение за покупка в по-високия ценови сегмент. Основен фактор при сделките с ограничен бюджет за покупка е цената, но като цяло купувачите предпочитат новото строителство, убедена е Стойкова. Може би около 15% от сделките са с панелни апартаменти, а около 20% са в затворени комплекси, като това са основно жилища в по-високия ценови клас, най-вече в кварталите Драгалевци, Бояна, „Витоша“. По думите й през 2011 г. най-голям интерес е имало към кварталите по протежението на бул. „България“, а също така и към по-евтини апартаменти в „Люлин“, „Овча купел“, „Красна поляна“ и др.

Станете почитател на Класа