В Топ 10 сме по ръст на инвестиционния пазар в имоти

България попадна в Топ 10 на държавите с най-голям ръст на инвестиционния пазар в недвижими имоти в Европа, коментира Сергей Койнов, изпълнителен директор на консултантската компания Forton International, която оперира в сферата на недвижимите имоти. Успехът на страната ни показва, че без да се радваме на изключителни обеми в абсолютни стойности, отново сме станали привлекателни за международните инвеститори след почти двугодишно затишие, допълни той. През миналата година общо 9 по-големи инвестиционни сделки са се случили у нас за 200 млн. евро, като най-голямата е била за „Мол София“, купен за 105 млн. евро. Собственика си смени и „Ритейл парк Пловдив“ за 20 млн. евро.
Инвестиционният пазар в Европа е нараснал със 7,8% и е бил с общ обем 126 млрд. В ЦИЕ покачването на инвестициите през 2011е било със 75%, докато в Западна Европа - едва с 2,8%
Най-активните пазари са били България, Естония, Словакия, Чехия, Унгария, Русия, Хърватия. Най-предпочитан е бил секторът на офисите, привлякъл 44% от постъпленията, в търговски площи са 32% от средствата, а в индустриални имоти – 24,5%, сочат още данните на Forton.
У нас през изтеклата година са се оформили две основни тенденции на пазара на бизнес имоти. Едното е прекратяването на „свободното падане на цените”, а другото е ясното отличаване на успешните проекти на пазара. Не толкова добрите сред тях са срещали значителни трудности при привличането на нови наематели, което е останало основното им предизвикателство. Средният наем за нов модерен офис на топлокация се движи в границите между 10 и 12 евро за кв. м. Общият обем на този тип площи възлиза на 1,478 млн. кв. м, след като през 2011 г. на пазара са се появили нови 163 хил. кв. м. През 2012 г. пък се очакват още около 120 хил. кв. м. Оказва се, че отдадените офиси през годината са били 88 хил. кв. м, което е по-малко от новоизлезлите на пазара. На фона на това процентът на незаетост е демонстрирал слабо покачване, като в края на 2011 г. е достигал до 30 на сто. Релокацията е продължила да доминира като причина за движение на пазара на офис площи, но през последните месеци на годината са се случили и сделки с нови или разширяващи дейността си клиенти, посочват още от Forton.
През 2012 г. ще има значителен брой офис сделки, прогнозират експертите. Основна причина за тези транзакции ще бъде големият брой изтичащи 5-годишни договори за наем, които са подписани още в период преди кризата. Преместването на нова локация няма да бъде сериозен проблем заради огромния избор на качествени офис площи, които се предлагат на пазара сега.
По отношение на търговските площи към момента те възлизат на около 560 хил. кв. м, като нови 185 хил. кв. м в София са в процес на изграждане, сочат още данните на Forton. Средният месечен наем за 1 кв. м в моловете на София е в рамките на 27 евро при магазините с размер от 100 кв. м. В другите по-големи градове на България търговските площи се отдават за средни суми между 18 и 20 евро. Дори към момента инвеститорите в търговските центрове са под натиска на голямата конкуренция, а наемателите - под ударите на пониженото потребление, коментира ситуацията Койнов. Това създава известно напрежение при договарянето на търговските условия в новите договори за наем, допълни той. Интересът към улиците през 2011 година е останал сравнително слаб. Причината е, че възможностите и условията, които моловете предлагат, привличат по-силно вниманието на наемателите на търговски площи. Българинът обаче предпочита да пазарува в мола вместо в търговските улици.

Станете почитател на Класа