Имотни експерти: Бизнесът с покупки на гаражи ще замре

Промените на Закона за устройство на територията, които забраняват гаражите и паркоместата в жилищните сгради да се ползват за друго освен за паркиране и да не могат да се продават или преотдават, ако са част от сградата, ще повлияят положително на обстановката в града. Около това мнение се обединиха водещи имотни експерти пред „Класа“. Промените бяха одобрени от Министерския съвет преди дни.
Според бизнеса ефектите ще се усетят от всички, защото паркираните коли ще изчезнат от тротоарите, а цените на гаражите и паркоместата ще се нормализират. Според Полина Стойкова, оперативен директор в компанията за недвижими имоти Bulgarian Properties, едва ли промените ще повлияят особено върху пазара на имоти, тъй като и в момента купувачите се интересуват при покупка на жилище за начина на паркиране, дали има осигурено паркомясто или гараж. При ценообразуването се добавя допълнителна сума към стойността на имота. Така наличието на паркомясто или гараж допълнително го оскъпява. А само на пазара на гаражи в момента едва ли има някаква активност, категорична бе тя. Цените им достигат до 15-20 хил. евро, колкото струва някой по-евтин апартамент.
На съвсем различно мнение е Калоян Богданов, маркетинг мениджър на „Адрес“. Той предполага, че промените в законодателството ще повлияят стагниращо на пазара, защото особено след бума на палежи търсенето на гаражи е засилено. Досега хората, които не са ги използвали, са имали възможността да ги реализират на добри ценови нива, докато други са намирали дълготрайно решение за автомобилите си. Ограниченията не е редно да бъдат така крайни - възрастна двойка няма нужда да продава и апартамента, ако няма да ползва кола в следващите години. Затова не е добре те да бъдат ограничавани в правото да продадат гаража си на трето лице, което ще паркира в него, и така също ще бъдат решени въпроси на трафика и паркирането, обясни мениджърът. Освен това според експерта хората променят плановете си. Например, когато си купят жилище, може да нямат пари за гараж, а след това да поискат да си купят. Възможно е и да имат финансови проблеми и вече да не могат да си позволят кола. Сега с пускането на метрото ще има доста семейства, които живеят около спирките, няма да имат повече нужда от кола и ще се освободят от нея. Няма причина те да не могат да продадат гаража си - все пак не го използват вече по предназначение. Това решение на правителството ограничава пазарните механизми, коментира още Богданов.
Неясен обаче остава въпросът, какво ще се случи с вече преустроените гаражи, в които са изградени ателиета на обущари, шивачи, фризьорски салони или цветарски магазини.

Станете почитател на Класа