Офис наемите в София на дъното на световна класация

Със 183 евро на кв. м годишен наем в централната бизнес зона на столицата България се нарежда на дъното в световната класация на наемите на офис площи за 2012 г., изготвена от Cushman&Wakefield (C&W). Страната ни заема 61-во място от общо 63 държави. Според данните от доклада разликата в цената на рентата между първия в класацията Хонконг и София е над 10 пъти. Експертите отчитат, че в мегаполиса средната стойност на годишния наем е 2026, или с 1843 евро повече спрямо българската столица.
Спрямо миналогодишната подредба страната ни се е изкачила с 4 позиции, но тогава оценяваните държави са били 68. Владислав Кайзеров, мениджър на отдел „Офис площи“ във Forton International, компанията представител на C&W за България, коментира, че позицията на България по-скоро потвърждава устойчивото стабилизиране на наемите през миналата година, отколкото да буди прекомерен ентусиазъм. Експертът уточни, че изследването отделя внимание на наемните нива на първокласни офис проекти, които са концентрирали интереса от останалите сгради на пазара. Това обаче е напълно логично заради условията на затруднено финансиране и ограничения брой нови качествени проекти на добри локации.
В общата световна класация първите три места са за Хонконг, Лондон и Токио. През 2011 г. японската столица водеше по цени на наеми, но през 2012 г. пада до номер 3. Според Cushman&Wakefield пазарът на офиси в главните европейски градове се е задържал стабилен през 2011г., с общо увеличение от 2% за целия континент. Москва демонстрира рязко увеличение с 41% на годишна база на наемите, което я отвежда на първа позиция сред страните в Европа. Скокът в руската столица се дължи на пониженото предлагане, предизвикано от липсата на значителна строителна активност, както и на лекото подобрение в икономически план, уточняват в доклада. Покачването на нивата в Москва я превърна в една от най-динамично развиващите се локации в Европа и във втория най-бързо развиващ се град в света. Тя бе изпреварена единствено от Пекин със 75% ръст в нивата.
Скандинавските страни имат силно представяне с изключение на части от Дания. Според Cushman&Wakefield най-силният фактор за растежа на наемите в този регион е устойчивостта на бизнес климата. Сред европейски градове с най-висок ръст на наемите за 2011 г. се нареждат още Лондон, Брюксел и Варшава. Според експертите страните в Европа със спад пък са т. нар. PIIGS страни (Португалия, Италия, Ирландия, Гърция и Испания). В Атина цените са намалели най-драстично с цели 14%, а в Испания офис рентите отбелязват спад от 4% в Мадрид и 5% в Барселона. В Северна и Южна Америка Рио де Жанейро пада до 8-а позиция от миналогодишната 4-та в Топ 10 на най-скъпите офис пространства в света. Сега Рио се нарежда след Ню Йорк, който в момента е най-скъпият град на двата континента.

Станете почитател на Класа