Инвестициите в имоти у нас скочиха с над 950%

Инвестициите в недвижими имоти у нас скочиха с над 950% през изминалата година, сочи проучване на международната компания Cushman&Wakefield, представено в страната ни от Forton International. Михаела Лашова, мениджър „Капиталови пазари и консултиране“ във Forton, коментира, че сериозният ръст идва заради ниската база през 2010 г. Докато през 2010 г. инвестициите в имоти в България не достигаха и 20 милиона евро, то през 2011 г. са влезли 198 милиона евро, покачвайки рязко степента на инвестиционна активност. Нивата на доходност в страната ни остават без съществени промени, показват още данните на международната компания. При офис площите те са около 9,5%, при търговските площи – 9%, а при индустриалните площи – 12%.
Според доклада общо в Централна и Източна Европа инвестиционният обем на бизнес имоти е бил 19 млрд. долара през миналата година, което представлява 76% ръст спрямо година по-рано и 68% от обема по време на добрите за този пазар години. Доходността пък е спаднала с 0,4% и е с 0,48% по-висока спрямо върха на пазара. Наемите са скочили с 6,5% през 2011 г., но са все още с над 20 на сто по-ниски спрямо добрите години. Анализът на Cushman&Wakefield прогнозира, че тази година ще бъде силна за инвестиционния пазар на имоти в световен мащаб. От компанията очакват активността да се запази през първата част на годината и да скочи с около 20% през второто полугодие. Той ще бъде повлиян от повишеното търсене, както и от ръста в предлагането поради продажби на банкови заеми и рекапитализации. Наблюденията на компанията сочат и повишена толерантност към пазарите на недвижими имоти и ценни книжа.
Според анализа на Cushman&Wakefield наемателите търсят пространство, което най-адекватно да отговаря на бизнес целите им. Те търсят начин и за намаляване на разходите за наетата площ, както и оптимизация на енергийните разходи, повече устойчивост и т.н.
За търсещите сигурност и ликвидност инвеститори глобалните градове ще бъдат с високи нива на търсене навсякъде по света, сочи още проучването. Според анализаторите на компанията Лондон ще продължава да се откроява както заради обема на пазара, така и заради дългосрочния растеж, който предлага. Въпреки това английската столица ще трябва да се задоволи с второто място по инвестиции, тъй като Ню Йорк отново се очаква да е на първата позиция.
Експертите са категорични, че инвеститорите в Европа, които поемат нисък риск, ще имат по-широк избор от пазари, като сред най-привлекателните ще са Германия и скандинавските страни.

Станете почитател на Класа