Плах растеж на имотния пазар през първото тримесечие

Жилищният пазар у нас отчита плах растеж през първите три месеца на годината, коментираха пред „Класа“ експерти от бранша. Релокацията продължава да бъде основна движеща сила на сделките, като през първите три месеца този тип договори са с около 7-8% повече спрямо последното тримесечие на 2011 година, отчитат от „Адрес Недвижими имоти“. Според доклад на компанията активност има и при банковите промоции, които започват да стават все по-наситени с настъпването на пролетта. Георги Павлов, изпълнителен директор на „Адрес“, коментира, че оптимизмът, който пазарът на имоти очертава от началото на годината, е безспорен. Константин Бобчев, управляващ съдружник в Home for You, заяви пред „Класа“, че учудващо началото на годината е стартирало много добре. Има раздвижване, но не е ясно на какво се дължи то. Полина Стойкова, оперативен директор в „Бългериън пропъртис“, пък коментира, че през първите три месеца на годината обемът на сделките се е задържал на нивата от миналата година. Средната цена, на която са се сключвали договори, е била около 735 евро на кв. м, като двустайните и едностайните апартаменти са били най-търсени.
Експертите са на едно мнение и за очакванията до края на годината, а именно, че пазарът ще остане на нивата от 2011 г. или ще отчете леко подобрение. „Очакванията ми за 2012 г. не са розови, но търговията с имоти в София не е напълно умряла, капе по малко, банките дават по някой кредит и не е загубена кауза“, категоричен бе Константин Бобчев. Според Полина Стойкова пък за растеж до края на годината трудно може да се говори, но положителната новина е, че няма сътресения на пазара на фона на кризата в ЕС.
От доклада на „Адрес“ става ясно, че най-много предпочитан квартал през цялата 2011 г. е бил „Надежда“, следван от „Люлин“ и „Младост“. Най-желани пък остават двустайните жилища, сделките за които представляват около половината от всички вече цяла година. Експертите от компанията обаче отчитат и друга тенденция, свързана с последните събития в Студентски град в столицата. Според данните в момента има много купувачи, които са увеличили запитванията си за апартаменти в съседни на Студентски град квартали като „Дианабад“, „Витоша“, „Дървеница“ и части от „Младост“. Калоян Богданов, маркетинг мениджър в „Адрес“, заяви, че много от родителите на живеещите в Студентски град младежи са решили да търсят алтернативни варианти в околните квартали, защото според тях мястото не е подходящо за децата им. Но не всички в бранша подкрепиха подобно наблюдение. Полина Стойкова коментира, че евентуално може да се говори за пренасочване на търсенето на наеми в съседните квартали, но това не е тенденция. Кварталът предлага много изгодни предложения за покупка на имоти, а клиентите, които се интересуват от тези апартаменти, ги посещават денем и нощем, за да преценят дали локацията ги устройва. Тя допълни, че като цяло Студентски град е обособен квартал и жилищните сгради вече преобладават спрямо общежитията. Константин Бобчев също подкрепи мнението й, че събитията не се отразяват на купувачите. Повечето, които купуват в този район, са хора от провинцията и взимат жилища за децата си. Той обясни, че кварталът е много по-различен като пазар от другите в столицата и въпреки кризата е останал устойчив.

Станете почитател на Класа