Проблемите в Европа удариха търсенето на луксозни жилища

Търсенето на луксозни жилища по света вероятно ще се охлади през 2012 г., след две поредни години на силен растеж, прогнозират от консултантската компания Knight Frank, предаде Ройтерс. Това се дължи основно на проблемите в Европа покрай дълговата криза. Състоянието на световната икономика и опитите за държавна намеса в определянето на цените в Азия също спомагат за задълбочаване на тази ситуация.
Данни на фирмата показват, че през първото тримесечие на тази година средната цена на луксозните жилища в 23 водещи града в света е паднала с 0,4 на сто. Това се случва за първи път от 2009 г. насам. Резултатът представлява и рязък спад спрямо стойността за същия период на миналата година. Тогава цените на луксозните жилища по света бяха отбелязали ръст от 6,6%. Лидер по спад през първото тримесечие на 2012 г. е бил Тел Авив - с 6,6%. Израелският град е следван от украинската столица Киев с 6,4%. В Манхатън (Ню Йорк) и Маями цените са паднали съответно с 4,3% и 1,9%, преобръщайки постигнатия двуцифрен ръст през същия период на миналата година. Забелязва се елемент на нервност сред инвеститорите по отношение посоката на икономиката, коментира Лиъм Бейли, ръководител жилищни проучвания в Knight Frank.
Европейската дългова криза достигна до нов връх през последната седмица, след като тръгнаха спекулации, че Гърция ще отхвърли поетите ангажименти по спасителния план. В същото време икономистите предвиждат още една година на бавен растеж в САЩ. В Азия китайското и сингапурското правителство въведоха мерки за охлаждане на нажежените до червено пазари за имоти. Интересът на международните инвеститори все пак се е запазил най-сериозен към градове като Лондон и Сингапур, където цените са се повишили съответно с 2,7% и 1,9%. Това се е случило въпреки наложените нови данъци върху имотите там.
Припомняме, че през последните две години цените на луксозните жилища по света непрекъснато нарастваха. Подобен тип къщи, разположени в Ню Йорк, Париж и Лондон, бяха изборът на много милионери за сигурна инвестиция, което допълнително повишаваше стойността на високия клас имоти. От друга страна, силният икономически растеж и зараждащата се средна класа засилиха местното търсене на луксозни жилища в развиващите се градове като Найроби и Джакарта. У нас цените на топнедвижимостите остават сравнително стабилни, отчитат имотни експерти.

Станете почитател на Класа