Цените на лукс имотите се сринаха с 40%, пазарът обаче е стабилен

Около 17% от продавачите на имоти в най-високия ценови сегмент имат финансови затруднения, което е довело до спад на цените от 40% в рамките на година. Това сочат данни на агенция Unique Estates, според които пазарът на луксозни имоти вече показва първи признаци на съживяване.
Стабилността, която пазарът демонстрира през последните месец и половина, обаче не означава скорошно повишаване на ценовите нива, смятат от Unique Estates. От началото на септември огледите и запитванията са нараснали с 20% спрямо летните месеци. Проучване сред клиентите на компанията сочи, че едва 12% от тях се нуждаят от жилището като първи и основен дом. В същото време 53% е делът на тези, според които сега е подходящо време да се сключат изгодни сделки в дългосрочен план.
При новите пазарни условия абсолютният връх за продаден имот в София е 3000 евро за кв.м, което е 50% от най-високата цена, плащана някога за жилище в България, коментира развитието на пазара Весела Илиева, изпълнителен директор на Unique Estates. Имотите, към които купувачите най-често проявяват интерес, са с офертни цени между 150 хил. и 200 хил. евро за апартамент и около 600 000 евро за къща в елитните квартали, но сделки се сключват на по-ниски от първоначално обявените нива. Независимо от мотивите за сделка, купувачите са склонни да платят между 120 000 и 150 000 за добър апартамент в престижен район и около 500 000 евро за къща. Това прави имотите с цени над 1 милион евро непродаваеми в настоящия момент – огледи на имоти в този ценови сегмент се правят рядко.
Местоположението продължава да е ключово за купувачите, като за елитни продължават да се считат районът около Докторската градинка, кв. „Лозенец“, луксозните сгради около бул. „България“ и кварталите в полите на Витоша.
В общия случай клиентите на луксозни жилища финансират сделката изцяло със собствени средства, показва още проучването. Тази група заема дял от 46%, докато тези, които продават друг имот, за да купят настоящия, са едва 18%. Банково финансиране търсят 23% от купувачите, а останалите комбинират различен вид заемен капитал с приходи от бизнес или спестени средства.
Преимущество за клиентите във високия ценови сегмент е техният добър кредитен рейтинг – финансиращите организации не само не отказват кредита, а са готови да предоставят специални условия. От Unique Estates очакват в дългосрочен план делът на купувачите, ползващи кредит, да нараства.

Станете почитател на Класа