Изненадващи промоции и ниски лихви внасят оптимизъм на ипотечния пазар

Неочаквани промоции и по-ниски лихви с 0,5 пр. п. отчитат в месечния си доклад за януари експертите от „КредитЦентър“. Според тях активните кампании на банките са извели на пазара всички клиенти, които са слабо засегнати от кризата, а купувачите бързат да разгледат предложенията за продажба на жилища с надежда да сключат сделката на живота си. Тези оферти привличат и хора със стабилни доходи, които купуват изгодно с инвестиционна цел. Според анализа общият обем на отпуснатите нови ипотечни кредити през първия месец на годината се увеличава, както и делът на сделките в по-малките населени места, което оказва влияние върху средния размер на кредитите. Консултантите отчитат, че той е 34 668 евро, което е понижение с 5125 евро спрямо декември. Спадът в средната сума се дължи на песимизма на купувачите, тъй като обемите, а не размерите са ключови за съживяването на пазара, категорични са от “КредитЦентър”.
Анализът сочи, че и в началото на 2010 г. най-голям дял продължават да заемат кредитите между 10 и 30 хиляди евро. Причините са две - от една страна, нежеланието на клиентите да теглят големи суми, при които рискът е по-висок, и, от друга страна – по-големият дял на сделките в по-малките населени места, където най-често се купуват имоти на стойност до 25 000 евро. Кредитите между 30 и 50 хиляди евро са следващите най-„популярни" за кредитополучателите и почти 90% от тях са усвоени в София и Варна.
Най-активни кредитополучатели за периода са били младите семейства. Тяхното завръщане на пазара е знак за стабилизиране и успокоение, коментират от компанията. Те представляват над 45% от всички потребители за месец януари. В резултат на предлаганите по-високи проценти финансиране се наблюдава активност и при най-ниската възрастова група - между 18 и 25 години.

Станете почитател на Класа