Шест пъти скочиха свободните офис площи

Около шест пъти е нараснала неотдадената офис площ в столицата от началото на кризата до сега. В средата на 2008 г. тя е била едва 3%, докато в края на миналата година всеки шести офис (или 16,8%) остава празен. Това показва анализ на консултантската компания Forton International. Причината според експертите е, че кризата принуди фирмите да оптимизират разходите си, освобождавайки се от излишното или ненужно пространство. В края на 2009 г. спадът на търсенето се движи в синхрон с увеличеното предлагане, което породи още по-голям брой свободни офиси в бизнес сградите. Потърпевши в ситуацията са здания от клас B и C, разположени най-вече в покрайнините на столицата.
През последното тримесечие на миналата година са били усвоени 11 200 кв. м от новите офис пространства, което е наполовина по-малко от тези в края на 2008 г., когато бяха реализирани 22 000 кв. м. Строителството на подобен тип обекти също е намаляло драстично.
От септември до декември на пазара в столицата са излезли 38 200 кв. м нови офис площи спрямо 65 900 кв. м година по-рано, сочи още докладът. Така общата площ на бизнес пространствата в края на миналата година минава 1 млн. кв. м, като 80% от тях са разположени на главните булеварди и в околностите на града.
Очаква се през 2010 г. процентът на незаетите офиси да продължава да расте заради големия обем нови площи, които трябва да излязат на пазара. Ако всички обявени срокове за завършване на проекти бъдат спазени, Forton International прогнозира, че 360 хил. кв. м. нови офиси ще залеят пазара. По-консервативната прогноза е за 240 хил. кв. м, която обаче също задминава значително текущото търсене и нива на усвояване, пише още в анализа.
Експертите припомнят, че наемните нива са около 13,50 евро на кв. м. за клас „А“ в последните месеци на 2009 година. Средният наем за същия период на 2008 година е бил 17 евро на кв. м. Сградите от клас „B“ и клас „C“ поддържат наемни нива съответно по 8 и 4 евро на кв. м. Очакванията на Forton International са наемните нива да се задържат около тези рамки през 2010 г. Доходността от първокласни офис площи през периода се задържа около 11% в София.
Все пак експертите отчитат първите признаци на по-висока активност от страна на наемателите. Те вече са ухажвани със стъпаловидни наеми, гратисни периоди и покриване на разходите по преместването.
При търговските площи ситуацията се характеризира със застой. Но въпреки колебанията на търговците и регистрирания спад в търсенето редица мащабни проекти напредват в изграждането си и активното привличане на наематели. Само през 2010 г. очакваният обем нови търговски площи се равнява на близо 423 хиляди кв. м. Според Forton това се явява сериозно предизвикателство пред капацитета на пазара в този сегмент. Понастоящем най-сериозна активност се наблюдава от страна на големите международни търговски вериги и дискаунтъри, чиято експанзия продължава.



Нов спад на цените на имотите след 3-4 месеца

Можем да очакваме нов спад на цените на имотите в близките 3-4 месеца, прогнозира частният съдебен изпълнител Ренета Милчева по телевизия ПРО.БГ. Според нея това ще стане по законов път, тъй като на пазара ще излязат много от имотите, иззети от длъжници.
Стойността на лошите дългове, които стигат до принудително събиране, през 2009 година са достигнали 1 млрд. лева, сочи справка на Камарата на частните съдебни изпълнители, цитирана от Милчева. Лошите дългове обаче не са само резултат от непокрити задължения за имоти. Статистиката показва, че миналата година случаите на хора, които не могат да покриват задълженията си или отказват да го направят доброволно, са се увеличили двойно.

Станете почитател на Класа