Променят Закона за етажната собственост

Законът за етажната собственост в сегашния си вид е неработещ и има нужда от промени, с които да се насърчат хората да кандидатстват за средства, с които да санират жилищата си. От началото на 2011 г. на разположение за това ще са 40 млн. евро ресурс от оперативна програма „Регионално развитие“. Затова през март предстои да се проведе дискусия, на която да се набележат основните проблеми и промените, които са необходими. Тогава най-вероятно ще стане ясно дали и как сдружение може да се формира без всички живеещи в сградата да са съгласни.
“Засега има само един такъв случай, в който съсобствениците са се събрали, подготвили са проект, най-вероятно чрез консултантска фирма, кандидатствали са и са били одобрени“, обясни за „Класа“ Николай Пехливанов, зам.-председател на регионалната комисия в парламента.
За да не загубим 40 млн. евро от оперативна програма „Регионално развитие“, трябва да се даде възможност на общините да кандидатстват, а те от своя страна да разпределят средствата.
Изискванията сега за 100% съгласие на съсобствениците и сдружение, регистрирано в общината, на този етап са неизпълними. Според действащия закон обаче в момента това е единственият начин да се санира цяла жилищна кооперация с безвъзмездна помощ от ЕК.

Станете почитател на Класа