Токио измести Хонконг като най-скъп офис пазар в света

Офисите в японската столица се оказаха най-скъпи в световен мащаб, показа ново глобално проучване на консултантската компания Cushman & Wakefield. Общите разходи, в т. ч. наем на първокласни площи, режийни разходи, данъци и др. в Токио се равняват на 1441 евро на кв.м за година. На второ място в класацията е поставен лондонският квартал Уест Енд. Годишните наеми на офис там са около 1220 евро на кв.м. Третата позиция отново е азиатска и е за бившия лидер Хонконг – там офис площите се отдават за средно 1207 евро на кв.м.
В София наемните нива в бизнес сградите са в рамките на 205 евро за кв.м на годишна база, пък сочи анализ на Forton International, представител на Cushman & Wakefield за България. Средният наем за първокласни офис площи в столицата е 16.2 евро на кв.м на месец. България пада с пет места в класацията и вече е 54-та. Наемните нива през отминалата година са паднали с повече от 20%. Според прогнозите тенденцията ще се обърне в посока нагоре след средата на 2010 г.
Световната криза е накарала много компании да наемат по-малко площи. Фирмите са се пренасочили също към по-евтини помещения и са преотдали излишните си площи на други фирми, което е засегнало търсенето, сочат още данните от доклада на Cushman & Wakefield. Понижението е около 10% за целия свят, което е първият масов спад от 2003 г насам.
Наемните нива през 2009 година са паднали най-малко в Северна и Южна Америка – общо със 7%. За Стария континент понижението е около 11%, което се дължи главно на срива в Централна и Източна Европа.
За целия район на Eвропа, Средния изток и Африка средният годишен наем е намалял с 10% до 322 евро на кв.м. Най-голям спад на наемните нива през миналата година са регистрирани в Азиатско-Тихоокеанския регион. Като по този показател първенец е Хошимин във Виетнам (53% понижение). Силно засегнати са всички ключови градове в региона, като в Сингапур, Хонконг и Токио са регистрирани спадове от 45%, 35% и 21%.


Делим 59-о място с Гана по защита на правата на собственост

Страната ни се подрежда на 59-о място в света заедно с Турция, Тринидад и Тобаго, Гана и Тайланд по защита на правата на интелектуална и физическа собственост, сочат данни на Института за пазарна икономика, цитирани от profit.bg. Класацията включва 125 държави, формиращи 97% от световния БВП. Финландия продължава да води в подреждането за четвърта поредна година, като през 2010 г. е постигнала резултат от 8.6 от възможните 10 точки. Второто място е за Дания и Швеция с по 8.5, следвани от Холандия с 8.4 точки. Челната десетка се допълва от Нова Зеландия, Швейцария и Норвегия с по 8.3 точки и Сингапур, Австралия и Австрия с по 8.2 точки. На дъното на класацията е Бангладеш с 2.5 точки. Малко по-нагоре са Кот д'Ивоар с 3.1 точки и Венецуела, Зимбабве и Чад с по 3.2 точки.

Станете почитател на Класа