Все повече хора продават имоти, за да заминат зад Океана

В първите два месеца на годината в групата на продавачите на имоти се появи и сегмент на хора, които, засегнати от безработицата, решават да се освободят от жилищата си и да заминават главно зад Океана, сочи последният анализ на „Адрес недвижими имоти”. Според данните на компанията през януари и февруари голяма част от строителите са търсили директно купувачи, като са предлагали собствен лизингов план, както и различни, гъвкави схеми на плащане.
От агенцията отчитат, че сделки са се сключвали единствено на атрактивни цени, особено в привлекателните райони с добра инфраструктура. Това е довело и до тенденцията много хора да продадат наследствените си имоти или пък жилища в недобро състояние, за да инвестират средствата в по-качествени, новопостроени апартаменти с добра локация. Експертите обясняват, че банките са засилили рекламирането на ипотечно кредитиране, което е дало на купувачите по-големи очаквания за финансовите им възможности.
Друга тенденция, която отчитат от „Адрес”, е появата на пари от натрупани лихвоточки, което се превърна в допълнителен начин на финансиране. Неотстъпчивостта на продавачите се дължи до голяма степен и на засилените огледи и интерес от страна на потенциални купувачи, коментира Калоян Богданов, маркетинг мениджър в „Адрес”.
Според Младен Митов, анализатор в агенцията за недвижими имоти „Явлена”, имотният пазар в момента е много шарен и коренно променен отпреди кризата. Той обясни, че въпреки рецесията секторът не е спрял да работи. По думите му засега няма ясна тенденция относно лихвоточките, защото държавата все още не е изградила конкретна концепция за тяхното използване.
Експертът уточни за „Класа“, че през настоящата година очаква пазарът да се движи в ниския ценови сегмент и добави, че спадът в цените ще продължи, но с прогнозируеми темпове.

Станете почитател на Класа