България остана 6-а по спад на жилищните цени в света

България е на шесто място по спад на цените на жилищни имоти през изминалата година, сочи глобалният индекс на консултантската компания в сектора на недвижимите имоти Knight Frank, предаде investor.bg. Пред страната са само Латвия, Литва, Естония, Украйна и Дубай. Останалите 41 пазара, включени в индекса, се представят по-добре. За България компанията ползва данните на НСИ, който отчете спад на жилищните цени от 1,9% през последното тримесечие и 26,3% за цялата 2009 г.
През миналата година цените на жилищните имоти са нараснали в почти половината от пазарите в индекса. Азиатско-Тихоокеанският регион бележи най-силен ръст, като цените там се покачват средно с 8%. Въпреки това в световен мащаб жилищата са поевтинели средно с 3,8%. Най-голям ръст регистрира Хонконг, където имотите са поскъпнали с почти 30%, а три пазара отчитат спадове от над 40% - Естония (-40%), Дубай (-42%) и Латвия (-50%).
„Възстановяването на глобалните жилищни цени е все още малко неустойчиво. Въпреки че някои локации постигнаха изумителен ръст от до 28% през 2009 г., цените все още се понижават в близо половината от държавите в индекса през последните три месеца на годината“, коментира Лиъм Бейли, директор жилищни проучвания в компанията. Остава много ясна поляризация между локациите на върха и на дъното на таблицата. Пет държави регистрират двуцифрен ръст миналата година, докато в девет цените падат с по над 10%, обяснява той.
“Цените в Хонконг и Китай се повишиха с над 25%, движени основно от огромно инжектиране на ликвидност в икономиката от китайското правителство чрез пакета фискални стимули. Цените обаче, изглежда, достигат равновесна точка, като през последното тримесечие ръстът в Хонконг е едва 2,9%“, казва още Бейли. По думите му австралийската икономика също е спечелила от бързото възстановяване на Китай и цените в страната са нараснали с 13,6%, като през последното тримесечие на годината ръстът е особено силен – 5,2%.
Експертът допълва, че в Израел цените са нараснали с 21,3% благодарение на продължаващия по-силен интерес на населението към инвестиции в имоти вместо в ценни книжа и други активи. 50% от жилищата в Израел се закупуват като втори дом по данни на Jewish Chronicle.
“В другия край на таблицата Украйна и балтийските държави, както и Ирландия и Дубай продължават да са тежко засегнати от кредитната криза и цените рязко се коригираха миналата година. Добрата новина за тези локации е, че цените наистина, изглежда, са се стабилизирали, като повечето отчитат минимални понижения или дори лек ръст през последните три месеца на годината. В Ирландия обаче влиянието на кризата продължава да се усеща и цените са паднали с още 8,3% през последното тримесечие на 2009 г.“


30% ръст на капиталите в бизнес сгради в Европа, Близкия изток и Африка

Директните инвестиции в бизнес имоти в Европа, Близкия изток и Африка се очаква да се покачат с 30% тази година в сравнение с 2009 г. и да достигнат 90 млрд. евро, сочи проучване Jones Lang LaSalle (JLL), цитирано от investor.bg. Според доклада на консултантската компания обемът на инвестициите през първото тримесечие на 2010 г. е достигнал 20 млрд. евро. Това представлява ръст от 75% в сравнение с 12-те млрд. евро, отчетени за същия период на миналата година. Въпреки това обемът от първите три месеца е с 15% по-нисък в сравнение с последното тримесечие на 2009 г., когато той е бил 25 млрд. евро.

Станете почитател на Класа