Около 300 хиляди руснаци притежават имот в България

Около 300 хиляди са руснаците, които притежават недвижими имоти в България. Това съобщи Александър Анисимов, председател на Управителния съвет на Асоциацията на рускоезичните собственици на недвижими имоти в Република България “Альоша”, съобщи „Фокус“. Според данните на българското посолство в Москва, което издава визи за руските собственици на недвижими имоти в България, този брой не е по-малко от 200 хиляди души. В допълнение от републиките на бившия Съветски съюз, където обикновено се говори руски език, пристигат най-малко 50 хил. собственици на имоти. Освен това се оценява, че в момента около 50 хил. руски граждани разполагат с временно или постоянно разрешително за пребиваване у нас, като по-голямата част от тях притежават недвижим имот тук.
Междувременно от сайта „Личные деньги" представиха доклад на компанията за недвижими имоти Gordon Rock, в който се обобщава от какво се интересува руският инвеститор в недвижими имоти зад граница. Според изданието тенденцията през 2009 г. за ръст на дела на инвестиционните сделки, сключвани от страна на руски граждани в чужбина, ще се запази и тази година. Близо 25% от сделките за придобиване на имущество в чужбина са с инвестиционна цел. По оценки на Gordon Rock основните мотиви за придобиване на имот в чужбина от руснаци са: недвижимост за почивка (имот на море, планински или в балнеокурорти) - 40%; недвижимост за инвестиция - 25%; по семейни причини (обучение на деца, събиране на семейства и др.) - 10%; разрешение за пребиваване (бизнес имиграция, получаване на мултивиза) - 20%; други причини – 5%.
Изданието класира страните по доходност от инвестиция в имот с негарантиран доход, като Германия е на първо място с 11% за година, следвана от Англия (10%) и Чехия (9%).
Според анализа, ако допреди 2-3 години 80% от инвестиционните сделки с жилищен имот зад граница са се сключвали главно заради очакванията за ръст в цената, днес едва 40% от руснаците разчитат на значителното покачване на стойността, а в 60% от сделките преобладават разчетите за получаване на доход от отдаването му под наем. Световната финансова криза изкара на пазара в редица държави много обекти, които се продават при значителна отбивка в цената заради банкови тежести. Руските инвеститори се възползват активно от създалата се ситуация. Лидер по търсене на заложени недвижими имоти са САЩ - с над 30% от заявките, Испания (25%), Латвия (20%), Англия (10%), Германия (5%) и др.

Станете почитател на Класа