Имотният ни пазар - по-добър от този в Румъния и Сърбия

Пазарът на недвижими имоти в България се движи по-добре от този в Румъния или Сърбия, защото цената на земята и разходите за строителство тук са по-ниски от тези в съседните страни. Това заяви Шимон Бен Хамо, изпълнителен директор на AFI Europe, по време на пресконференцията по повод предстоящото изложение „BalREc 2010 - Инвестиционни проекти и устойчиво развитие“. По думите му големите инвеститори в недвижимости все още срещат бюрократични спънки и местната власт трябва да им оказва повече подкрепа. В сегменти като търговските площи и жилищата все още има добри възможности в големите градове. AFI Europe проучва възможностите за инвестиции в търговски площи и участието в инфраструктурни проекти, коментира Бен Хамо. Според него, ако през миналата година банките бяха изчезнали, тази година започват да се връщат, което е положителен сигнал. Нещата се движат, макар и бавно, в правилната посока. Прогнозата му за възстановяване на пазара у нас е за следващата година.
Малко по-оптимистично настроен е изпълнителният директор на Forton Сергей Койнов. По думите му вече се усеща по-засилен интерес на чуждестранните инвеститори. „Пазарът е силно зависим от икономическата обстановка и чуждите капитали. Добри новини са реализираният бюджетен излишък за април и износът, който отбелязва ръст с 12% за първото тримесечие“, обясни експертът. По думите му наемните нива в момента са на своите дъна - в София наемите на офиси са се понижили с 19%, с 40% са паднали цените при търговските улици, с 25% - на индустриалните площи. 170 000 кв. м офиси чакат своите наематели, а още 300 000 са в последен етап на завършване, при търговските площи свободните са 370 000 кв.м, посочи още Койнов. Той цитира данни на агенцията за недвижими имоти „Адрес“, където от началото на годината се отчита ръст с близо една четвърт на огледите (23%) и 8% повишение на продажбите.
Пазарът на имоти е изпреварващ индикатор за бъдещето на една икономика, категоричен бе управляващият партньор на Industry Watch Лъчезар Богданов. Според него добрите новини за икономиката, а и за пазара на имоти са пети пореден ръст на износа, както и първото от 14 месеца повишение на индустриалното производство. „Мит е, че недвижимите имоти са били единственият двигател на икономически растеж в последните години“, смята експертът.
Според него условие за излизане от кризата за пазара е да се върне притокът на капитали в страната - било то по линия на преките инвестиции или банковите кредити. Именно инвестиционният поток определяше защо при ръст на икономиката с 5-6% цените на недвижими имоти растяха с темпове, в пъти по-големи. Това обяснява и защо при икономически спад от 4-5% имотите поевтиняха с 20-40%. Макроикономистът посочи още, че за цялата 2008 г. нетните капиталови потоци от банковия сектор са били около 6 млрд. лв. В следващата една година обаче те не само не са налели пари в имотния пазар, а дори са отдръпнали капитали.



Големите марки с рекордни обороти при отваряне у нас

Големите марки като Inditex и New Yorker са реализирали рекордно високи обороти при откриването на своите обекти в столицата, заяви Сергей Койнов, изпълнителен директор на Forton. Според него това донякъде се дължи на тенденцията българинът да предпочете покупка на по-евтини стоки пред по-луксозните. Междувременно вчера бе учредено и Сдружение за модерна търговия. В него влизат повечето от големите чуждестранни компании, които инвестират у нас в сферата на търговията – Metro Cash&Carry, Billa, Penny Market, Praktiker, Mr. Bricolage. Организацията се оглавява от Емилиян Абаджиев – директор на Metro-България. Основната цел на компаниите е да се преборят със сивия сектор на пазара.

Станете почитател на Класа