200 хиляди руснаци притежават собственост у нас

Според Александър Анисимов, председател на УС на Асоциацията на рускоезичните собственици у нас, цитиран от Investor.bg, тяхната група достига 200 000 души. Те се ориентират към южната част на Черноморското крайбрежие и планинската част на България. Очакванията са, че основните покупки на имоти ще се извършват по крайбрежието между Созопол и Ахтопол. Същевременно руснаците са все по-привлечени от Обзор, Бяла, Шкорпиловци, както и към планински имоти в Югозападна България, на първо място Петрич и Мелник, а също и ски курорти. Обичайно те се насочват към имоти в ценовия сегмент от 30 до 70 хил. евро.
Рускоезичните собственици могат да се разделят на три основни категории. В първата влизат постоянно и отдавна живеещи тук рускоезични собственици, които са пристигнали преди, по време на или веднага след перестройката. По принцип те са интегрирани в българското общество. Друга група e на обезпечените пенсионери, пристигнали в България през последните години. Те все още не са интегрирани в българското общество. В третата група влизат рускоезични сезонни собственици на имоти, които пристигат заедно със семействата си в свои апартаменти от средата на май до началото на октомври. Те обикновено имат собствен среден или малък бизнес в Русия, или пък работят в големи и средни успешни руски компании. Техните семейства прекарват в България целия сезон.
Основните проблеми пред тях остават оформянето на документите за придобиване на имот, които биха защитили интересите на купувача. Особен проблем в това отношение представляват недобросъвестните строители, които ипотекират строящия се и платен от купувача обект преди оформянето на правата на собственост на купувача. По-късно те отказват да връщат ипотеката или обявяват фалит, а купувачите нямат права върху имота си.
Вторият растящ проблем е ниското качество на работата на редица обслужващи комплекси компании, които не могат да обосноват повишението на цените на своите услуги и ниското качество на работата си.

Станете почитател на Класа