Вече има имотни сделки с над 80 на сто ипотечно финансиране

Въпреки че са активни в привличането на клиенти за кредитните си продукти, банките остават предпазливи и внимателно оценяват активите, които получават като обезщетение. През април на пазара на ипотечни кредити се появиха сделки и за над 80% финансиране, но това се случва само за имоти с добра локация и високо качество на строителството, сочат данни от анализ на консултантската компания „Кредит център“.
За да са сигурни в реалната стойност на имота, клиентите все по-често прибягват до изготвянето на пазарна оценка, преди да подпишат предварителния договор за покупка на имота, сочат наблюденията на консултантите.
На пазара има предложения за финансиране до 85% от стойността на имота, но крайното решение за финансирането на конкретен имот се взема в зависимост от много фактори като локация, година на строителство, качество на строителство, качество на поддръжка на имота, текущото му състояние, състоянието на електро и ВиК инсталациите, състоянието на общите части и много други фактори. Всичко това се взема предвид при изготвянето на експертната оценка, за да се определи пазарната стойност на обекта, а тя е основа за вземането на крайното решение какъв процент финансиране да се отпусне за този имот. „Независимо какъв тип жилище избирате, когато купувате с кредит, е добре да видите как ще го оцени сертифициран оценител на недвижими имоти”, съветва Тихомир Тошев, изпълнителен директор на компанията.
През април средният размер на изтеглените ипотечни кредити в страната е бил 38 040 евро, което представлява известен спад спрямо предходните месеци и се дължи на покупката на по-малки и евтини апартаменти. През март средният размер беше малко над 40 хил. евро. Съотношението на изтеглените кредити в лева и евро е 92/8 в полза на европейската валута, сочат данните. Средният размер на изтеглените кредити в София през април е 43 320 евро, което е с около 2 хил. евро по-малко в сравнение с март. Във Варна средният размер на кредитите е 39 470 евро. Най-ниска е средната стойност на кредитите в Пловдив – 26 430 евро. Най-активните кредитополучатели продължават да са хората на възраст между 26 и 35 години.
„Най-популярните” кредити през периода отново са били тези на стойност между 10 хил. и 30 хил. евро – близо 43% от всички изтеглени ипотечни кредити са именно за такива суми. Процентът на изтеглените кредити за суми между 30 хил. и 50 хил. евро обаче продължава да расте и през април този процент надхвърли 40%. Срокът, който най-голям процент от потребителите са избрали, е 16 до 20 години - над 36% от кредитополучателите.

Станете почитател на Класа