Луксозните жилища в Лондон поскъпват, но по-бавно

Цените на луксозните жилища в Централен Лондон са нараснали през второто тримесечие най-малко в сравнение с последните две години, съобщи profit.bg, цитирайки доклад на брокера в недвижимите имоти Savills. Това се случи, след като продължилото 12 месеца възстановяване убеди повече собственици да изкарат апартаментите и къщите си на пазара. Средната стойност на жилищата с цена от над 1 млн. паунда (1,49 млн. долара) се е повишила с 0,6% през второто тримесечие в сравнение с първите три месеца на годината според данните на брокера. Цените са били с 12% по-високи в сравнение с година по-рано. Увеличението на годишна база през първото тримесечие е било почти 17%.
Цените ще паднат с около 4% през втората половина на годината, тъй като крехкото икономическо възстановяване и по-високите данъци намаляват търсенето на жилища в квартали като Мейфеър, Кенсингтън и Нотинг Хил, прогнозират от Savills. Очаква се цените да се понижат с 1% за цялата година след ръст от 8,8% през 2009 г.
Луксозните имоти поскъпваха всеки месец от март миналата година насам, тъй като купувачите се конкурираха за ограничен брой имоти, обявени за продажба. Цените са се увеличили с 3% през първото тримесечие и с 4,3% през последните три месеца на 2009 г. Увеличението през второто тримесечие на 2010 г. е най-малкото, след като 18-месечното понижение достигна дъното си през март 2009 г. Сега имотите са с 10% под пиковите им нива, достигнати през третото тримесечие на 2007 г., но поевтиняването на паунда означава, че в долари цените падат с 33%, показват изчисления на Savills.

Станете почитател на Класа