Цените в престижните квартали на София се стабилизират

Средните офертни цени на жилищата в престижните квартали в София се стабилизират през първата половина на 2010 г., сочи доклад на консултантската компания Colliers International. Анализът показва, че подобряването на макроикономическата обстановка и по-достъпното ипотечно кредитиране бавно ще рестартират пазара на жилищни имоти у нас.
От друга страна, новите жилищни райони бележат леко понижение заради слабото търсене. Престижните части на София отчитат незначителен спад от 3%, като на годишна база сравнението показва средно понижение от 17%. В новите жилищни райони, като „Витоша“, „Бъкстон“ и „Манастирски ливади“, е отбелязан спад от 5-6%, като на годишна база той е средно 19%. Запазва се тенденцията през първата половина на 2010 г. за гъвкави предложения и атрактивни схеми за разсрочено плащане, като почти няма сделки, които се сключват на първоначално оферираните цени. Като цяло поведението на купувачите бележи положителна промяна. Наблюдава се повишен интерес от страна на купувачи и реално търсене на жилищни имоти.
Сред най-често търсените жилища са апартаменти с една или две спални, като клиентите са изключително добре информирани за пазарната обстановка и подхождат към покупката на жилище с ясно изразени предпочитания и фиксирани финансови изисквания. В редки случаи купувачите са готови да инвестират над 1000 евро/кв. м за жилище, а ценовите интервали за апартамент с една спалня е 40-50 000 евро. За жилище с две спални тези нива се движат между 70-90 000 евро в зависимост от избрания район, посочват от Colliers.

Станете почитател на Класа