Над 90% от сделките с ваканционни имоти се сключват с руснаци

През последните месеци се наблюдава нова тенденция - масовият клиент слиза на по-ниски ценови нива, но успоредно с това ставаме свидетели и на друг интересен процес – на пазара на ваканционни имоти се завръщат и по-заможните руски купувачи, сочи доклад на консултантската компания Greenlife.
По техни данни над 90% от сделките за ваканционни имоти по морето се сключват с руски граждани или жители на републиките от бившия СССР.
Като белег на активното търсене на имоти в по-ниския ценови диапазон, интересът от страна на руснаците към студия на цени между 30 и 35 000 евро е изключително силен. Много от тях пък насочват търсенето си към апартаменти с една спалня на стойности от около 50–60 000 евро. Всички те обаче са много взискателни към качеството и луксозното изпълнение на имотите. Затова и повечето реализирани през последните месеци сделки са именно за луксозни имоти, като цените им на кв. м се движат в порядъка между 850 и 950 евро. Изискванията на клиентите основно включват добро вътрешно разположение и модерно и лесно за поддръжка обзавеждане. Големите прозорци, които позволяват добра осветеност на имота пък, също са сред основните нужди на клиентите. Зелените площи с добра поддръжка са решаващи при избора на имот от страна на руснаците, особено за онези, които идват с малките си деца на почивка в България, коментират от Greenlife.
Тенденцията на пазара да се завръщат по-заможните руски купувачи намира своето отражение в активизираното търсене на луксозни къщи. Около 1250 евро е сумата на кв. м, за която по-богатите руски клиенти сключват сделки, коментират специалистите от Greenlife.
Целта на покупките на руснаците в общия случай е придобиване на жилище, което да използват за своята почивка. По данни на Greenlife около 96% от руснаците прибягват до закупуването на ваканционен имот в България с цел придобивка на жилище, тип „втори дом”. Има обаче и отделни случаи на проявен инвеститорски интерес от страна на руснаците. На пазара се появяват портфейлни руски инвеститори, които търсят пакети от средно 10 апартамента. За разлика от английските инвеститори руснаците обикновено идват на оглед в страната ни, преди да пристъпят към покупка. Затова и високото качество на имотите е от решаващо значение за тях.
Важно за поведението на руските купувачи се оказва влиянието от поскъпването на долара. Всички те са на доларови позиции и в момента искат да изчакат, докато долар и евро се стабилизират на максимално ниво за долара. Това означава, че скоро скъпият долар ще доведе повече клиенти, прогнозират от Greenlife.
Причините за продължаващия интерес на руските купувачи не са малко. България винаги е била предпочитана дестинация за тях, тъй като в продължение на години те са посещавали страната ни като туристи. Освен това ценовите нива в страната ни спрямо други държави, които предлагат ваканционни имоти, са значително по-ниски. Манталитетът на българите и руснаците пък е много близък, както и езикът. По тази причина те се чувстват по-спокойни в страната ни, а българите са благоразположени и гостоприемни към тях.

Станете почитател на Класа