Елена Йончева: Продължаването на мониторинга от ЕК е присъда за тази власт

„Европа не само ни чува, тя ни вижда и ни казва, че в България има авторитарна и криминална власт. Казва ни, че в държавата няма разделение на властите, а прокуратурата е зависима. Казва ни, че най-вероятно няма да ни приемат в Шенген и това не е изненада”. Това заяви водачът на листата на „БСП за България” Елена Йончева пред журналисти в Чирпан във връзка с продължаващия мониторинг върху страната ни от страна на ЕК.

 

Тя коментира, че  в доклада на Европейската комисия от месец февруари се казва, че 2/3 от корупционните сделки, свързани с видни политически личности в България, не се разследват. „Корупцията е една от причините за бедността в България и продължаването на мониторинговите доклади означава, че властта у нас не се справя. Това е присъда за тази власт”, категорична бе Елена Йончева.

 

.

 

Водачът на листата на левицата бе категорична, че хората не вярват в институциите, че държавата може да ги защити. Според нея не може един млад човек, който завършва образованието си и взима 500 лв. заплата, да вижда развитието си тук. „В общините се създават феодални системи и за да просперира един човек, трябва да бъде близък до властта. Това не е Европа, където всеки може да разчита на знанията и опита си”, коментира още Елена Йончева.

Деница Златева: Докога ще стигнат тези 50 млн. лв. за заплатите на медицинските сестри

 „Във „Визия за България” и „Визия за Европа” ясно сме заявили, че поставяме на първо място темата за социалната държава, ръста на доходите и достъпа до здравеопазване и образование. Това са основните проблеми, които поставят хората в малките населени места”, заяви кандидатът за евродепутат и зам.-председател на НС на БСП Деница Златева. Тя коментира, че със сигурност военноморските и военновъздушните ни сили трябва да се развиват, но всичко това трябва да бъде балансирано. Златева каза още, че когато се отпускат средства за развитието на българската армия, всичко трябва да бъде прозрачно. „Не трябва да се случва- както с отпуснатите директно на Автомагистрали средства за АМ „Хемус”, за които не е ясно от кого ще се използват”, добави зам.-председателят на левицата.  

„Докога ще стигнат тези 50 млн. лв., отпуснати за увеличаване на заплатите на медицинските сестри”, попита Деница Златева. Тя зададе въпроса- как ще се изравни дисбалансът между минималното им заплащане и това на лекарите – специализанти, които са на много по-ниски заплати. „Трябва да имаме ясна стратегия за развитие на сектора и как да задържим младите специалисти у нас, а не да се работи на парче”, категорична бе Деница Златева.

Иван Кръстев: Общините трябва да имат по-голяма самостоятелност и да получават по-голяма подкрепа от държавния бюджет

„Общините трябва да имат по-голяма самостоятелност и да получават по-голяма подкрепа от държавния бюджет”, коментира пред медиите кандидатът за евродепутат Иван Кръстев. Той добави, че случаят с бюджета на Чирпан е много показателен. Кръстев обясни, че общината е принудена със собствени средства да дофинансира действащите социални услуги на нейна територия, защото централният бюджет не осигурява средства за това. „В същото време, действащият закон ограничава възможността на общините да генерират собствени приходи. Опциите в случая са или да се вдигнат данъците на и без това изправеното на ръба население, или да се търсят пари по еднолично решение на премиера. Този подход не работи и е в разрез с правовата държава”, коментира още Иван Кръстев.

По-рано през деня кандидатите за евродепутати посетиха най-стария манастир в Европа „Св. Атанасий” в с. Златна ливада и направиха дарение на Център за настаняване от семеен тип за младежи с увреждания в  гр. Чирпан    

Станете почитател на Класа