Акциите на Скай скочиха след оферта за закупуване

Американският кабелен оператор Comcast Corp. направи официално предложение за закупуването на британската сателитна телевизионна групировка Sky PLC за 22 млрд. британски лири (около 30,72 млрд. щатски долара).

По този начин офертата на американската компания надвишава с 16% вече договореното закупуване на Sky от компанията 21st Century Fox Inc. на австралийския милиардер Рубърт Мърдок.

Comcast Corp посочи, че офертата включва плащане в брой по 12,5 британски лири за всяка една акция на Sky PLC., докато офертата на Fox беше за 10,75 паунда на акция. Акционерите на „Скай" също така ще имат право да получат окончателен дивидент за финансовата 2018-а година в размер до 21,8 пенса на акция. Трябва да се има предвид, че ценовата оферта е същата по размер, каквото беше и първоначалното предложение на Comcast, направено през февруари.

От Comcast отбелязаха, че възнамеряват създаването на директорски борд на Sky News, който ще остане в сила поне за период от 10 години, като в същото време обещаха, че годишните разходи за британската телевизионна групировка ще останат поне на нивото от финансовата 2017-а година. Американският кабелен оператор заяви, че ще поеме обвързващ ангажимент да поддържат редакторската независимост на Sky News.

Очаква се сделката да бъде завършена преди края на 2018-а година, прогнозира Comcast Corp.

В отговор на публичната оферта на Comcast, от 21st Century Fox Inc. заявиха, че компанията на Мърдок продължава да се ангажира с предложението, което първоначално беше направено през декември, но обмисля възможност за евентуално негово подобрение.

Трябва да се има предвид, че понастоящем 39% от акциите на Sky се държат от 21st Century Fox, която пък има обща собственост с News Corp. – компанията-майка на агенция Dow Jones news.

Новината за офертата на Comcast доведе до скок на акциите на Sky PLC с над 4% по време на днешната лондонска търговия.

Станете почитател на Класа