Пълна промяна на Gmail

От миналата седмица Gmail започва сериозно и поетапно обновяване и когато то достигне до вашата пощенска кутия, бъдете готови за истинско визуално предизвикателство. Услугата, която ползват над 1,4 млрд. души по цял свят, вече натрупа 14 години история, като през това време промените бяха почти незабележими. Но сега идва нов редизайн, който ще направи полезната програма съвсем различна на вид. Въпреки че много от функциите са налични при конкурентни доставчици на услуги като Yahoo Mail и Outlook, те ще допринесат за удобство и повече възможности за вършене на работа с приложението.

Едно от първите неща, с които ще се сблъскате, е изцяло новото поле Tasks (задачи) в дясната част на работния панел. Както се вижда от името, там може да добавяте различни задачи, като пишете директно в полето, или с влачене да преместите имейл или контакт и да ги включите директно в календара.

Друга промяна е, че вече добавените файлове вървят под имейлите, така че може веднага да ги видите, но в същото време това отнема и повече място. Ако това не ви допада, можете да промените настройките така, че да не виждате добавените файлове.

Вече само с преминаване на курсора над имейлите автоматично излизат бутони с предложения за това какво да направите – да архивирате, изтриете, обозначите като непрочетено съобщение. Така няма да се налага да местите мишката. Има и допълнителен бутон Snooze, така че може да изберете време, след което това писмо да ви бъде изпратено отново. Google набляга и върху използването на изкуствен интелект в своята услуга за електронна поща. Например можете да получавате препоръки за отговор на важни имейли като тези от работодателя или от ваши близки. Също така Gmail ще ви пита дали искате да се отпишете от получаването на поща от определени източници, ако види, че не ги четете.

Но в добавка към новите функционалности получавате и ново ниво на сигурност. Подозрителните имейли вече ще бъдат обозначавани с много голямо червено каре с предупреждения. Има и нов „поверителен" режим, в който са вкарани функции, познати от приложения като инстаграм и снапчат. Например съобщенията ви вече могат да имат дата за изтриване, което ги саморазрушава след определено време. Също така имате и опцията да изтеглите обратно вече изпратен имейл. Досега това беше възможно само в рамките на минута, вече е неограничено.

Нещата са сериозни – можете да зададете и двустепенна верификация на получателя – той може да прочете изпратеното от вас само ако се идентифицира като реалния адресат на съобщението с използване на SMS.

Специално за бизнес акаунтите Gmail може да блокира зареждане, разпечатване, препращане. Не че не може да направите скрийншот на съобщението, но нещата се усложняват.

Поверителният режим няма да е достъпен за всички потребители в началото, но в рамките на няколко седмици ще получи пълно разпространение.

Имайте предвид, че промяната във вашата поща няма да стане автоматично. Ако искате новия интерфейс, ще трябва сами да дадете заявка за това. Проверете в „Настройки" (зъбното колелце в горния десен край на екрана) дали обновяването вече е налично. Ако в горната му част има съобщение „Изпробвайте новата версия на Gmail", действайте.

Станете почитател на Класа