Кока кола пуска напитка с алкохол

За първи път в своята 125-годишна история Coca-Cola ще пусне алкохолна напитка.
Това ще се случи в Япония, където компанията иска да участва нa развития пазар на слабоалкохолни напитки, доминиран от местния продукт Chu-Hi, предава Financial Times.

Изненадващият ход, който е описан от изпълнителния директор на компанията като „уникален в нашата история", ще включи Coca-Cola в битката на японския пазар, където ще се конкурира с местни брандове, като Strong Zero, Highball Lemon and Slat.

Шефът на Coke's Japan коментира, че плановете за навлизане на пазара на Chu-Hi са „логични". Всичко това се случва, след като преди близо 4 месеца щатската компания Wells Fargo спекулира в доклад, че Coke може скоро да навлезе на пазара на алкохолни напитки.

По време на среща с инвеститори, проведена през миналия ноември, изпълнителният директор на Coke Джеймс Куйнси не е споменал за подобни планове, но все пак е посочил, че компанията иска да произведе нещо по-твърдо.

Новината за експеримента на Coke идва от собствения й уеб сайт, където през миналия месец бе качен текст от интервю с Хорхе Гардуньо, президент на компанията в Япония.

В отговор на въпрос какви нови продукти ще представи компанията през 2018 г., Гардуньо отвръща, че Coke ще експериментира с продукт в категория, позната в Япония като Chu-Hi – "напитка в метална кутийка (кен), в която има алкохол", традиционно произвеждана от дестилиран алкохол на име shochu, газирана вода и ароматизатори.

Пазарът на напитката Chu-Hi се състои от стотици вариации с различни вкусове и аромати, като според данните на местната компания Suntory, той нараства с между 5% и 25% годишно от 2013 г. насам.

Ходът на Coca-Cola идва в момент, в който индустрията опипва почвата за нови подходи, тъй като поведението на потребителите се променя с времето. Така например, отбягването на захарта в наши дни провокира компанията да инвестира в продукти, като вода и чай.

И в миналото Coke са имали досег до алкохолните напитки, макар и не по начина, по който това ще се случи в Япония. В края на седемдесетте на миналия век компанията придобива няколко лозя в Калифорния и компания за вино в Ню Йорк.

По думите на Джеймс Куйнси, компанията е пуснала над 500 нови продукта през 2017 г.. „Фокусираме се върху иновациите", казва той по време на конференция, проведена през февруари тази година.

„Правим иновации с Coke, иновации с ароматите, иновации със съставките навсякъде по света... отивайки в различни категории спрямо преди", добавя той.

Станете почитател на Класа