Тенсент с по-голям срив от ФБ

Сривът в цената на акциите донесе на Facebook най-голямата загуба на пазарна стойност в историята на американските борси – 120 млрд. долара. Но случващото се с китайския гигант Tencent Holdings е още по-драматично.

Акциите на компанията спаднаха с 25% от пика си през януари, губейки около 140 млрд. долара пазарна стойност. Това е най-голямото ликвидиране на богатство на акционерите в световен мащаб, измерено спрямо всеки 52-седмичен връх на акциите.

Facebook е вторият най-голям губещ, спадайки със 136 млрд. долара през последните 3 сесии на борсовата търговия.

Инвеститорите по света започват да се питат дали не са отминали най-добрите дни за технологичните акции – безспорните лидери на 9-годишния бум в глобалните акции. Tencent, втората най-голяма азиатска компания след гиганта в електронната търговия Alibaba, е потърпевша от опасенията, че растежът в бизнеса й с мобилни игри се забавя. Акциите, които през юли спаднаха с 9.5%, са готови за най-голямото си месечно отстъпление от 2014 г. насам.

„Инвеститорите все повече залагат на по-ниските очаквания за междинните резултати на Tencent", заяви Линъс Ийп, стратег в First Shanghai Securities в Хонконг.

Като цяло, технологичните компании са изправени пред подобен проблем. Те се радват на бърз растеж на печалбата през последните няколко години, така че ще бъде трудно за тях да поддържат подобен растеж в бъдеще, докато конкуренцията расте и някои сегменти са наситени", обясни Йип.

Ръстът на печалбата на Tencent през второто тримесечие вероятно е спаднал до 5.1% на годишна база, което е най-слабият темп от 2012 г. според оценките на анализаторите, събрани от Bloomberg.

Най-малко 11 брокери, сред които Credit Suisse и Morgan Stanley, намалиха целева цена на акциите на Tencent.

Все пак анализаторите не очакват низходящ тренд: всички препоръчват покупка на ценните книжа на компанията, като средната ценова цел предполага 44% печалба през следващите 12 месеца.

Станете почитател на Класа