Компенсират фермери за унищожени от заболяване животни

Фермерите с унищожени животни заради заболяването Заразен нодуларен дерматит ще получат два милиона лева подкрепа чрез инструмента de minimis. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева на заседание на Консултативния съвет по животновъдство, което се проведе вчера в сградата на Министерство на земеделието и храните.

Предложението предстои да бъде гласувано от Управителния съвет на Държавен фонд „Земеделие“. Подпомагенето, което ще получат стопаните за едри преживни животни (ЕПЖ) под селекционен контрол на възраст над 24 месеца е 900 лева, за ЕПЖ от 12 до 24 месеца - 720 лева, от 6 до 12 месеца - 540 лева, за животни под 6 месеца сумата е 320 лева. За останилите животни предложената ставка възраст над 24 месеца е 350 лева, от 12 до 24 месеца -280 лева, от 6 до 12 месеца - 210 лева, за животни под 6 месеца сумата на помощта е 140 лева, съобщиха от МЗХ.

Във връзка с общоевропейската криза в сектора, Министерството предлага изменения в Наредбата за специфичните изисквания към млечните продукти. Целта е от една страна да се подкрепи млечния сектор. С промените се предвижда изрично да се забрани използването на думата "млечен" или нейни производни в наименованието на имитиращите продукти. Променя се и начинът на етикетиране, като надписът „Имитиращ продукт“ трябва да бъде с големина на шрифта най-малко 75% от този, с който е изписано наименованието на продукта. Втората цел е да се повишат възможностите за информиран избор и да се гарантират правата на потребителите. Имитиращите продукти ще се предлагат на пазара единствено и само в опаковки. Промените в Наредбата са качени за обществено обсъждане на официалния интернет сайт на Министерството, от вчера вечерта.

От Българска агенция по безопасност на храните информираха, че извършват не кампаниен, а постоянен контрол на млечните продукти, които се предлагат на пазара.

В рамките на срещата бе представена и актуална статистическа информация за изкупните цени на суровото краве мляко. Средната изкупна цена в България през март 2016 г. е с 3 % по-ниска спрямо февруари и с 11% по-ниска спрямо март 2015 г. Министърът на земеделието и храните Десислава Танева обяви, че най-вероятно през месец септември ще бъдат обсъждани вариантите за финансова подкрепа към сектор „Мляко“.

Във връзка със заболяването Заразен нодуларен дерматит изпълнителният директор на БАБХ, д-р Дамян Илиев информира, че днес се разпределят 100-те хиляди ваксини от третия транш, с което ще бъдат имунизирани всички едри преживни животни в Южна България. Той допълни, че следващата седмица ще бъдат доставени още 350 хиляди дози, с които ще бъдат ваксинирани и възприемчивите животни и в Северна България. На срещата стана ясно още, че към днешна дата в страната са регистрирани 124 огнища на заболяването. Броят на засегнатите животни към момента е 2164, а тези които са умъртвени са 2012.

Станете почитател на Класа